Zašto je najbolje naglo prestati pušiti?

Zašto je najbolje naglo prestati pušiti?

Zašto je najbolje naglo prestati pušiti?
  • Objavljeno: Petak, 25.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neki pušači prestaju pušiti postupno i smanjuju broj cigareta koje popuše u danu, ali novo istraživanje je pokazalo da je bolje prestati pušiti naglo jer je vjerojatnost ponovnog započinjanja pušenja puno manja.

Znanstvenici iz Velike Britanije su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 697 pušača. Svi su u prosjeku pušili 15 cigareta dnevno i htjeli su prestati pušiti unutar 2 tjedna od početka istraživanja.

Znanstvenici su ih podijelili u dvije grupe. Jedna grupa je prestala pušiti naglo, a druga grupa je prestajala pušiti postupno. Nakon mjesec dana su znanstvenici analizirali rezultate istraživanja.

Među pušačima koji su prestali pušiti postupno, njih 39.2% nije u međuvremenu opet počelo pušiti, u usporedbi s 49% njih koji su prestali pušiti naglo. Nakon 6 mjeseci su znanstvenici opet analizirali rezultate i ustanovili su da je uspješnost u prestanku pušenja bila za gotovo 8% veća među pušačima koji su prestali pušiti naglo, u odnosu na one koji su postupno smanjivali broj popušenih cigareta.

Naši rezultati upućuju da pušači ne trebaju prestajati na način da postupno smanjuju broj popušenih cigareta, već da je bolje da prestanu pušiti naglo, izjavio je voditelj istraživanja prof. Nicola Lindson - Hawley.

Saznajte kako pušenje uništava vaš san!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti