Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja

Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja

Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Svake godine 31. svibnja obilježavamo Svjetski dan nepušenja kojeg je potakla Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Cilj obilježavanja Svjetskog dana nepušenja je podizanje društvene svijesti o štetnosti pušenja te da pojedinac razmisli što može napraviti za sebe i svoje bližnje, spriječiti bolest i podići kvalitetu života.

Pušenje je teška ovisnost s visokim ovisničkim potencijalom. Razlikujemo fizičku ovisnost, koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene i psihičku ovisnost, koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim ne uzimanjem.

Farmakološki nikotin je prirodni alkaloid koji se nalazi u mnogim biljkama. U organizam se unosi najčešće pušenjem cigareta, a apsorbira se kroz plućnu cirkulaciju. Zbog svoje alkaličnosti iritira dišne putove. U plućima se brzo transferira iz velike površine alveola preko stanične membrane u cirkulaciju. Visoke koncentracije nikotina u arterijskoj krvi se postižu već za desetak sekundi i upravo taj brzi dolazak velike količine nikotina u mozak, osobito u centrima za ugodu, doprinosi kapacitetu nikotina da izazove ovisnost.

No, već nakon nekoliko minuta koncentracija nikotina u mozgu počinje opadati pa onda pušač pali cigaretu za cigaretom kako bi osigurao dovoljne količine nikotina. Simptomi sustezanja od duhana nastaju velikim dijelom zbog smanjenja koncentracije nikotina u centrima ugode u mozgu. Javljaju se nakon svakodnevnog uzimanje duhana barem nekoliko tjedana, te naglim prekidom uzimanja duhana ili smanjenjem količine duhana koje je unutar 24 sata praćeno s nekim od sljedećih znakova - razdražljivost, frustracija, anksioznost, teškoće koncentracije, povećani apetit, nemir, depresivno raspoloženje i nesanica.

Kod adolescenata koji koriste duhan simptomi se mogu javiti čak i prije svakodnevnog uzimanja duhana. Dugotrajni simptomi više od mjesec dana su rijetki. Ti simptomi uzrokuju klinički značajno oštećenje u društvenim, radnim ili drugim važnim područjima funkcioniranja.

Velika većina duhanskih ovisnika navodi žudnju ako ne puši nekoliko sati. Ta žudnja za duhanom traje od jedne od dvije minute i prolazi samostalno, a olakšavamo uz psihološke strategije nošenja sa žudnjom. Što više proteče vrijeme apstinencije te se ona sve rjeđe javlja.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života važno je istaknuti ulogu i program Škole nepušenja koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda. Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koju prima tijekom odvikavanja od pušenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti