Hrvatski dan bez duhanskog dima, 14. veljače

Hrvatski dan bez duhanskog dima, 14. veljače

Hrvatski dan bez duhanskog dima, 14. veljače
  • Objavljeno: Srijeda, 14.02.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Uz Svjetski dan nepušenja koji se obilježava u mjesecu svibnju, u Hrvatskoj se obilježava i nacionalni dan nepušenja.

Hrvatski dan nepušenja obilježava se od 2003. godine, a cilj mu je podsjetiti javnost na važnost nepušenja.

Hrvatski dan nepušenja, odnosno Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme, budući da je to specifično razdoblje u godini kada veći broj ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživaju tijekom godine.

Dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja.

Kao i prema modelu koji se provodi i u drugim zemljama nastoji se potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata i uvide da to nije nemoguće, te da nastave dalje s apstinencijom.

To je ujedno i prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana i kako time utječu na okoliš te da se odreknu cigareta čitavo vrijeme Korizme s ciljem da nakon toga zauvijek ostanu nepušači.

Pušenje jest teška ovisnost. Sindrom ovisnosti se definira kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost.

Razlikujemo fizičku ovisnost koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene te psihičku ovisnost koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim ne uzimanjem.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života ističe se i program Škole nepušenja kojeg provode stručnjaci Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda.

Škola nepušenja temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Škola se provodi kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu, Mirogojska 16, a zainteresirane osobe mogu se prijaviti na kontakt broj telefona 01 38 30 066.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti