Zašto nas tako jako privlače zabranjene veze?

Zašto nas tako jako privlače zabranjene veze?

Zašto nas tako jako privlače zabranjene veze?
  • Objavljeno: Subota, 09.09.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zabranjeno voće može imati mnoge oblike: roditelji mogu zabraniti djeci da se druže s određenim prijateljima, prijatelji ili članovi obitelji ne odobravaju naše partnere ili se možemo zaljubiti u suradnika, šefa ili u nekoga tko je već zauzet. Zabrane zapravo mogu ojačati žudnju za onime što ne smijemo željeti.

Istražite 5 faza problematičnih ljubavnih odnosa!

Ako je neki odnos zabranjen, moramo se više potruditi da bi se nastavili viđati s tom osobom. Smišljamo isprike i skrivamo se kako nas ne bi ulovili. Vrijeme koje provodimo zajedno je ograničeno i to vrijeme više cijenimo.

Teorija kognitivne disonance govori da ulaganje većih napora za postizanje određenog cilja dovodi do toga da više cijenimo postignuće. Ako nam je nešto zabranjeno, ulažemo više truda kako bismo se vidjeli s tom osobom. Odnos postaje vrijedan dodatnog truda, više nego što u stvarnost zapravo je.

Ne volimo kada nam netko govori što smijemo a što ne smijemo. Kada drugi pokušaju utjecati na naša ponašanja ili mišljenja, pružamo otpor jer to shvaćamo kao prijetnju našoj slobodi. Čak ćemo promijeniti svoje stavove suprotno našim izvornim osjećajima. Prisiljeni smo braniti svoje osjećaje i odnos koji nam je zabranjen, i time naši osjećaji postaju još jači.

Kako bi se mogli održati, zabranjeni odnosi nas često prisiljavaju na tajnost. Istraživanja pokazuju da dijeljenje tajne povećava intimnost i osjećaje simpatija, čak i među strancima. To može povećati predanost vezi i takvi odnosi se lakše idealiziraju.

Iako zabranjeni odnosi kratkoročno mogu ojačati kada su svi protiv nas, odnosi koji imaju podršku prijatelja i članova obitelji su dugoročno sretniji.

Istraživači preporučuju da na poticajan način objasnite razloge zašto ste protiv tog odnosa i omogućite zadržavanje autonomije. Nemojte pokušati prisiliti osobu da se odrekne veze. Podrška obitelji i prijatelja koji izražavaju zabrinutost zbog lošeg odnosa je bolji pristup.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti