Zbog dijete na bazi grejpa žena gotovo izgubila nogu

Zbog dijete na bazi grejpa žena gotovo izgubila nogu

Zbog dijete na bazi grejpa žena gotovo izgubila nogu
  • Objavljeno: Petak, 03.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...objavio u petak medicinski časopis The Lancet.

Poznato je da sok grejpa ili konzumiranje tog voća stvara opasne interakcije s lijekovima, piše časopis i prenosi slučaj koji je opisala liječnica Lucinda Grande iz Olympije u Sjedinjenim Državama.

U njezinu se bolnicu krajem 2008. javila 42-godišnjakinja s tegobama pri hodu i disanju.

Dan ranije ta je žena dugo putovala automobilom i tijekom vožnje osjetila bol koja se širila iz donjeg dijela leđa prema lijevome koljenu, a sutradan joj je lijeva noga poprimila ljubičastu boju.

Žena je koristila oralnu kontracepciju, a tri dana ranije počela je trodnevnu dijetu koja je uključivala konzumaciju po jednog grejpa ujutro.

Liječnici su otkrili krvni ugrušak u lijevoj nozi s opasnošću da preraste u gangrenu i odmah ga uklonili te tako spasili pacijentičinu nogu.

Iako su testiranja pokazala kronično suženje glavne vene u lijevoj nozi i anomaliju genetske predispozicije za stvaranje ugrušaka, liječnici drže da je konzmiranje grejpa odigralo svoju ulogu.

Sok grejpa blokira enzim CYP3A4 koji se nalazi u lijekovima protiv kolesterola i u ovome slučaju estrogena u kontracepcijskoj piluli čineći te lijekove potencijalno toksičnima, objasnili su liječnici.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti