Žene i mirisi tijela

Žene i mirisi tijela

Žene i mirisi tijela
  • Objavljeno: Utorak, 21.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje uz Monnel Center je pronašlo da je teško blokirati žensku svjesnost o tjelesnim mirisima, ali u isto vrijeme, to isto je vrlo lako izvesti kod muškaraca.

U navedenoj studiji, od muškaraca i žena je zatraženo da ocijene izraženost mirisa ispod pazuha – i same i pomiješane s različitim drugim mirisima.

Istraživači su htjeli istražiti koliko izraženo neki mirisi mogu blokirati tjelesni miris ispod pazuha putem metode poznate kao unakrsna adaptacija – kada se nos prilagodi jednom mirisu i potom postane manje osjetljiv i na drugi miris.

Rezultati su pokazali da kada su mirisali pojedinačno, mirisi ispod pazuha su bili istog intenziteta i muškarcima i ženama. No kada je dodan još jedan miris, samo 2 od 32 mirisa je uspješno blokiralo miris ispod pazuha kada su ih žene mirisale. Ali 19 mirisa je značajno smanjilo izraženost tjelesnih mirisa kod muškaraca.

„Muškarci i žene se razlikuju u tome kako doživljavaju tjelesne mirise i kod istog i kod suprotnog spola“, izjavio je ko-autor studije George Preti s Monell Medical Center. „Žene su svjesnije tjelesnih mirisa i čini se da one i bolje određuju razlike u kvaliteti mirisa.“

Znanstvenici misle da bi žene mogle biti bolje prilagođene otkrivanju biološki važnih informacija u znoju što bi ih moglo voditi u izabiru partnera.

Ne samo da žene imaju bolji osjet mirisa od muškaraca već je i muške mirise teže blokirati od ženskih. I dok se tjelesni mirisi ispod pazuha nisu razlikovali u tome koliko su izraženi, samo 19% mirisa je uspješno smanjilo jačinu muškog tjelesnog mirisa, dok je više od 50% smanjilo intenzitet ženskih tjelesnih mirisa.

Studija je objavljena on line u časopisu „Flavour and Fragrance Journal“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti