Znanstvenici tvrde da su psi pametniji od mačaka

Znanstvenici tvrde da su psi pametniji od mačaka

Znanstvenici tvrde da su psi pametniji od mačaka
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.12.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati istraživanja pokazuju da psi imaju mnogo više neurona u moždanom korteksu od mačaka. Te stanice su povezane s pokazateljima inteligencije poput razmišljanja, planiranja i kompleksnog ponašanja.

Upoznajte 27 načina kako kućni ljubimci mogu poboljšati zdravlje!

Provedeno istraživanje nije obuhvaćalo samo mačke i pse. Istraživači su promatrali mozak mungosa, rakuna, mačaka, pasa, hijena, lavova i smeđeg medvjeda.

Međunarodni tim znanstvenika utvrdio je da psi imaju oko 530 milijuna neurona u moždanom korteksu, a mačke samo 250 milijuna, dok ljudi imaju 16 milijardi.

Rakuni imaju mozak slične veličine kao i mačke, no imaju više neurona. Veća gustoća neurona ih čini pametnijima, što ne iznenađuje jer rakuni mogu rješavati zagonetke, a nerijetko smo svjedočili njihovoj lukavosti.

Prije proučavanja, predvidjeli su da bi proučavane životinje mogle imati više neurona u moždanom korteksu od biljojeda. Međutim, otkrili su da je omjer količine neurona i veličine mozga kod malih i srednjih mesoždera isti kao i kod biljojeda.

Niži broj neurona u korteksu kod većih mesoždera, poput medvjeda, vjerojatno je posljedica energije koju mozak zahtijeva da bi nadmudrio plijen.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti