Savjeti kako da sarma bude poput bakine

Savjeti kako da sarma bude poput bakine

Savjeti kako da sarma bude poput bakine
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Božić

Slobodno možemo reći kako je prosinac nezamisliv bez miris i okusa sarme. U skoro svim dijelovima Hrvatske se s početkom hladnijih dana, a posebice u prosincu za Božić i Novu godinu, priprema se sarma. No, često se dogodi da naš recept jednostavno ne ispadne poput onog naše bake. Koji su to detalji koji čine razliku između prosječne i dobre sarme, otkriva poznati food bloger Vedran Bošković, autor bloga Začinjeno s ljubavlju.

Sarma je već tradicionalno zimsko jelo diljem Balkana i postoje brojni recepti za nju. Riječ sarma potječe od turske riječi “sarmak” što u prijevodu znači “umotati”. Priprema se od mljevenog mesa, riže, luka, češnjaka i raznih začina, a ta smjesa se zamota u listove. Kod nas se najčešće mota u listove kupusa, ali može se motati u listove blitve, vinove loze, trpuca ili lobode. Postoje razlike i kod same pripreme. Ne kaže se bez razloga da svaka obitelj ima svoj tajni recept. No, ipak postoje ona univerzalna pravila bez kojih nema dobre sarme. Krenimo od same baze, odnosno samog mesa.

Koju mješavinu mljevenog mesa odabrati za sarmu?

“Ja ću reći kako ja to radim, tj. kakvim omjerom sam ja najzadovoljniji, a to je 20% junetina i 80% svinjetina. Junetina kao takva je često suha, ali daje kompaktnost, dok je svinjetina zbog nešto veće masnoće idealna, ali je istovremeno rahla. Kombinacija jednog i drugog mesa je zato po meni idealna. Najbolje je birati mljeveno meso napravljeno od buta, vrata ili lopatice.Također malo sitno sjeckane ili čak samljevene slanine će mješavinu učiniti još ukusnijom, za početak naglašava Bošković.

Nakon što ste složili onu idealnu mješavinu mesa, potrebno joj je dodati neizostavnu rižu. I tu se nameće pitanje - koji je onaj idealan omjer?

“Hmmm, točan omjer mislim da ne postoji :) Ja dodajem otprilike ⅙ količine mesa, dakle na kilogram mesa otprilike 150 grama riže. Bitno je ne pretjerati s rižom jer će ona također isušiti sarmu”, objašnjava Bošković.

Kako ispravo umotati sarmu?

Manje spretni među nama muku muče s motanjem sarme. Bošković naglašava kako tajna uspješnog motanja leži u dobrom kiselom kupusu koji ima velike listove.

“Potrebno je maknuti zadebljani dio te ju čvrsto umotati kako se ne bi odmotala tijekom kuhanja. Motanje je zapravo jednostavno, meso stavite na početak šireg dijela lista, preklopite bočne strane te čvrsto zarolajte. Drugi način je možda jednostavniji. Meso staviti na početak lista, zamotati prema vrhu lista, a bočne strane ugurati prema unutra.”

Postavlja se i vječna dilema - isprati list kupusa prije motanja ili ne? Bošković ističe kako je uvijek dobro prije pripreme sarme prvo isprobati kupus i na licu mjesta odlučiti je li potrebno ispiranje ili ne. Prekiseli kupus je potrebno isprati, ako je okus baš kako treba, Bošković savjetuje da se odmah bacite na posao i zarolate sarmu.

U nastavku ističe kako svaka sarma traži i komad špeka i suha rebra koja se stavljaju na dno lonca pa se po njima redaju sarme. Upravo suho meso će dodati dodatan okus cijelom jelu.

“Sarma se kuha u vodi, a po želji se može raditi zaprška. Napravite blagu zapršku od 2 žlice ulja i 1 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku (1 žlica), dobro promiješati i dodati sarmi na samom kraju kuhanja tek kako bi se povezala s vodom”, za kraj savjetuje Bošković.

Recept za sarmu kao iz bakine kuhinje

Recept sarmu kao iz bakine kuhinje

Više ideja i savjeta uz koji će vam ovaj Božić biti savršen potražite u adventskom kalendaru CentraZdravlja koji se nalazi na poveznici i u kojem vas svakog dana očekuje blagdansko darivanje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije