Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

I životinje mogu imati šećernu bolest!

I životinje mogu imati šećernu bolest!

I životinje mogu imati šećernu bolest!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.08.2017.
  • Broj pregleda: 222
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako je od dijabetesa najčešće zahvaćena starija populacija pasa i mačaka, oboljeti mogu i mlađe životinje. Bolest se lakše održava i liječi ako se ranije intervenira. Dobra vijest za sve vlasnike je da se uz pravilno održavanje, terapiju, dijetnu prehranu i kretanje može ljubimcima omogućiti još dug, sretan i kvalitetan život.

Što je diabetes mellitus?

Diabetes mellitus je bolest u kojoj organizam nije u stanju normalno iskoristiti glukozu tj., šećer koji je izvor energije za stanice tijela. Razinu glukoze u krvi primarno kontrolira inzulin, hormon koji stvara gušterača.

Prilikom prolaska hrane kroz crijeva, šećer se apsorbira, transportira i pretvara u jednostavniji oblik a to je glukoza. Glukoza zatim ulazi u cirkulaciju te se na taj način širi tijelom u svrhu opskrbljivanja tkiva i stanica. Inzulin je potreban kako bi se glukoza iz cirkulacije ubacila u stanice. Ako je nedovoljna količina inzulina ili tijelo nije u stanju iskoristiti inzulin, glukoza se gomila u povećanoj količini u krvi i takvo stanje se naziva hiperglikemija. Kada količina glukoze u krvi dođe do određene razine, glukoza se pojavljuje u urinu i povlači velike količine vode sa sobom. Zato ljubimci s dijabetesom često pojačano piju i uriniraju češće i veće količine urina.

Kod dijabetesa, neovisno o izvoru i količini šećera u krvi, nema dovoljno transportirane glukoze u tjelesne stanice. Posljedica toga je nedovoljno energije za stanice da bi održale normalnu funkciju tj. stanice „gladuju“. Takvo metaboličko „gladovanje“ dovodi do faze u kojoj tijelo razgrađuje masno i mišićno tkivo, koje se u jetri pretvara u šećer. Ovaj proces rezultira gubitkom tjelesne težine što je često vidljivo kod pacijenata s dijabetesom.

Od dijabetesa obolijevaju uglavnom psi i mačke starije dobi. Kod pasa je to između 3 i 14 godina, ali najučestalija je pojava između 7 i 9 godina. Češće obolijevaju ženke i smatra se da je odnos oboljelih 2:1 u korist ženki. Također, medu ženkama češće obolijevaju nekastrirane životinje (odnos 1:6). Neke pasmine su sklonije razvoju bolesti ( npr. pudl, koker španijel, terijeri, jazavčari). Većina oboljelih mačaka je starija od 6 godina.

Ponekad je dijabetes povezan s drugim oboljenjima. To je bitno uzeti u obzir prilikom postavljanja dijagnoze jer može utjecati na terapiju dijabetesa a najčešće su pojačana funkcija nadbubrežne ili štitne žlijezde, upala gušterače, bolesti srca i bubrega, infekcije mokraćnog mjehura ili kože.

Pretilost ljubimaca je ozbiljan rizičan faktor.

Koji su znakovi dijabetes u ljubimaca?

Rano prepoznavanje simptoma dijabetesa je važno zbog lakšeg liječenja i veće vjerojatnost za dug i kvalitetan život Vašeg ljubimca.

Glavni simptomi su:

  • često pijenje veće količine vode i češće i obilnije mokrenje
  • mršavljenje iako je apetit ostao isti a možda se čak i povećao
  • smanjen apetit
  • kronične i česte urinarne i kožne infekcije
  • letargija, umor

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Veterinar će posumnjati na dijabetes već na osnovu simptoma ali je potrebno ustanoviti i trajnu povećanu razinu glukoze u krvi i pojavu glukoze u urinu. Uputno bi bilo napraviti i pretrage kojima bi se eliminirala sumnja na određena bolesna stanja koja mogu biti vezana s dijabetesom, a naročito kod starijih ljubimaca.

Liječenje je vrlo slično kao kod ljudi. Potrebna je dnevna doza inzulina koja se individualno određuje a u tijelo se unosi injekcijom. Veterinar će podučiti vlasnika kako da je svakodnevno aplicira svom ljubimcu i s kojom veterinarskom dijetom započeti prehranu. Prehrana kod takvih ljubimaca čini vrlo važnu kariku. Preporuča se gotova veterinarska medicinska prehrana za dijabetičare u određenoj dnevnoj količini kako bi se smanjile oscilacije glukoze u krvi. U ovom slučaju treba se strogo držati preporuke veterinara jer mijenjanjem prehrane ili preskakanjem terapije, ljubimcu ugrožavate život. U održavanje dobrog i kvalitetnog zdravlja svakako se ubraja i vježbanje tj., kretanje što kod mačaka može biti mali izazov za vlasnika ali ne i nemoguć.

Nakon uspostavljanja dnevne rutine s prehranom i inzulinom, potrebne su periodične kontrole kod veterinara kako bi se pratila eventualna oscilacija razine glukoze u krvi i urinu, kontrola tjelesne težine, te praćenje količine popijene vode i uriniranje.

Za više informacija posjetite www.vet-vision.hr!

Komentari

Najnovije

Najčitanije