Upoznajte shih tzua Piju!

Upoznajte shih tzua Piju!

Upoznajte shih tzua Piju!
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.09.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pija je definitivno obiteljska mezimica. Prava je maza, no kako i ne bi kada o njoj pomno brine četveročlana obitelj!

Ona je četverogodišnja kujica i pravi predstavnik pasmine shih tzu. Težina joj varira od 5,6 do 6 kg, radi čega spada u malu pasminu. Inače, shih tzui imaju od 4,5 do 8 kg, a njihova visina seže do 27 cm.

Pija ima sitno tijelo i snažnije je građe zbog čega njen hod izgleda pomalo ukočeno i umišljeno. No ovaj psić zaista ima i razloga za biti umišljen jer ga krasi duga i gusta dlaka u raznim bojama. Najčešće su crno-bijele ili bež-smeđe boje sa svjetlijim i tamnijim nijansama. Kod višebojnih primjeraka, poželjna je bijela boja na čelu i na vrhu repa.

Ne linja se pretjerano, što ga čini idealnim kućnim ljubimcima, posebice ako ste alergični na pseću dlaku. Shih tzuova kraća i tamna njuškica, idealnih je proporcija za njezino malo lice, kojeg također krase velike, tamne, tople i okrugle oči. Kod opisa shih tzua nikako ne smijemo zaboraviti ni duže, viseće uši koje su u potpunosti prekrivene dlakom koja se stapa s dlakom na vratu.

Pija, kao što i priliči jednom shih tzuu, laje vrlo rijetko. Gazdarica se šali da ju ponekad namjerno potiče da zalaje, samo da se uvjeri da nije izgubila glas.

Shih tzu dolazi s Tibeta, a naša Pija je s ovih prostora, točnije iz Bjelovara. Njihov životni vijek iznosi od 10 do 16 godina.

Shih tzui su izrazito inteligentni psi koji brzo uče. Vlasnici su Piju, bez puno muke, naučili nekoliko trikova nakon kojih obavezno ide nagrada u obliku pseće poslastice. Kada smo kod hrane, ova pasmina traži obroke s visokim udjelom proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala, a zbog osjetljivih zubića, preporuča se mekša i lako probavljiva hrana. Pijino najomiljenije jelo je teletina, što definitivno nije loše za jednog psa, zar ne?

Pija je vrlo miran pas koji ne zahtjeva preveliku brigu. Obzirom da vlasnici imaju dvorište, Pija je u šetnji jednom dnevno, što u potpunosti zadovoljava njene potrebe. Ako ne živite u kući ili stanu s dvorištem, preporuka je šetati ih do dva puta dnevno. Kao i većina malih pasmina, Pija nije ljubitelj kiše, što ponekad vlasnicima olakšava i otežava brigu, s obzirom da nerado obavlja nuždu u dvorištu. Inače, ova pasmina je dosta neovisna, što ne znači da ju možete dugo ostavljati samu kod kuće.

Pija je izrazito društvena i vezana za svoje vlasnike. Baš kao i svaki pravi shih tzu, oprezna je prema nepoznatim ljudima i psima. Razigrana je, i kako ju vlasnici nazivaju, vječno dijete, no ističu da je ponekad i svojeglava. Obožava igračke, no ipak su joj najdraži češeri koje pronalazi na otvorenom u svakodnevnoj šetnji.

Osim već spomenute šetnje, shih tzu ne zahtjeva preveliku brigu. Potrebno je povremeno pranje i češljanje, radi duge dlake.

Pija je neustrašivi psić koji se ponekad voli suprotstaviti većoj pasmini, pogotovo ako se osjeti ugroženo, a jedino čega se boji je strašni i bučni usisavač. Ali, tko ga se ne bi bojao kada usisava sve pred sobom?! U trenutku paljenja usisavača, Pija se vješto skriva i čeka da opasnost prođe.

Zdravstvenih problema nema, što je možda odraz njenih mladih godina, no shih tzu ni inače nema neke pretjerane probleme sa zdravljem, osim respiratornih problema koji su posebno izraženi u ljetnim mjesecima.

Vlasnici ističu da je Pija zdrav, poslušan pas koji je uvijek spreman za igru, što ga čini izvrsnim ljubimcem za obitelji s malom djecom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije