Ovi čajevi ublažavaju simptome artritisa

Ovi čajevi ublažavaju simptome artritisa

Ovi čajevi ublažavaju simptome artritisa
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Ako bol i ukočenost utječu na vaš život, šalica toplog čaja može vam pomoći da se bolje osjećate. Čajevi imaju fantastična protuupalna svojstva koja vam mogu olakšati bolove, a prednost im je što se jednostavno prave i dostupni su svima.

Kada je riječ o ublažavanju simptoma artritisa, postoji više vrsta čajeva koji mogu biti korisni. No, prije konzumiranja bilo kojeg lijeka ili napitka trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste bili sigurni da prirodne supstance neće reagirati s lijekovima ili drugim proizvodima koje uzimate.

Nakon što od liječnika dobijete zeleno svjetlo, pauza za čaj postat će vaš omiljeni dio dana.

Čaj od đumbira

Poznato je da đumbir pomaže kod neugodnog osjećaja u abdomenu, no on nije samo lijek za bolove u trbuhu. Talijansko istraživanje iz 2016. godine o utjecaju prirodnih proizvoda na bolove, pokazalo je da đumbir ima pozitivan učinak na upalu i kroničnu bol u koljenu kod osoba s artritisom. Ispitanici su uzimali 25 mg đumbira tijekom 30 dana i izvijestili o značajnim poboljšanjima i smanjenju boli. Korijen đumbira lako se može naći u trgovinama s prehrambenih namirnica i trgovinama zdrave hrane. Priprema je vrlo jednostavna, korijen đumbira narežite na tanke ploške i kuhajte u vrućoj vodi oko 10 minuta. Budite oprezni jer đumbir može djelovati kao razrjeđivač krvi, pa ga svakako preskočite ako imate problema s krvnom slikom.

Jeste li znali da ovaj vitamin može ublažiti reumatoidni artritis!

Zeleni čaj

Osim što je zaštitnik srca i mozga, ovaj super antioksidans može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i kod upala uzrokovanih reumatoidnim artritisom. Istraživanje o različitim područjima reumatologije, objavljeno u veljači 2016. godine, pokazalo je da fitokemija u zelenom čaju, poznata kao epigalokatehin-3-galat (EGCG), pomaže u blokiranju učinaka reumatoidnog artritisa bez utjecaja na ostale stanične funkcije. Iako je studija provedena na životinjama, istraživači vjeruju da EGCG može biti buduća alternativa lijekovima na recept. Ako konzumirate acetaminofen (Tylenol), kodein ili druge supstance, imajte na umu da zeleni čaj reagira na njih pa može doći do neželjenog problema.

Čaj od šipka

Narančasto-crvena kugla koja se pojavljuje na stabljici šipka već se dugo koristi kao biljni lijek jer je bogati izvor vitamina C. Istraživanje australskog liječnika obiteljske medicine objavljeno u srpnju 2012. godine, otkrilo je da jedna od fitokemikalija iz šipka, poznata pod nazivom galaktolipid, ima protuupalna svojstva koja mogu pogodovati osobama koji imaju primarni ili sekundarni oblik osteoartritisa ili reumatoidni artritis. Vrećica čaja od šipka ima lagani voćni okus koji je često obogaćen hibiskusom, zbog čega ga vole i oni koji nisu ljubitelji čajeva. No, imajte na umu da šipak može uzajamno djelovati s antacidom i estrogenom.

Otkrijte kako alkohol olakšava reumatoidni artritis!

Crni čaj

Standardna vrećica crnog čaja bogata je kvercetinom, bioflavonoidom koji ima protuupalni učinak. Studija iz 2015. objavljena u Arhivu biokemije i biofizike otkrila je da je kvercetin smanjuje upalu i olakšava bolove uzrokovane reumatskim artritisom kod ispitanika. Ali budite oprezni je crni čaj, ovisno o pripremi, može sadržavati visoku razinu kofeina, što može utjecati na učinkovitost određenih lijekova.

Čaj od vrbine kore

Ovaj drevni kineski biljni lijek za ublažavanje boli kemijski je sličan aspirinu. Do danas ima pregršt medicinskih studija koje podržavaju konzumiranje čaja od vrbine kora za bolove u zglobovima i osteoartritis. Jedna od studija, objavljena u listu Phytotherapy Research u svibnju 2015. godine, pokazala je da vrba ima i protuupalno i analgetsko djelovanje koje proizlazi iz supstanca pod nazivom polifenola i flavonoid, kojima je vrba bogata. Međutim, ova opcija liječenja ne preporučuje se osobama koje piju mnogo lijekovima, a pritom se misli na one koji uzimaju metotreksat, nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), beta-blokatore, lijekove koji razgrađuju krv te trudnice i osobe mlađe od 16 godina.

Reumatoidni artritis - kako olakšati buđenje?

Čaj od koprive

Kopriva je biljka koja se koristi već stotinama godina za liječenje bolova u mišićima i zglobovima te za ublažavanje artritisa i gihta. Istraživanje objavljeno u časopisu Molecules u kolovozu 2015. godine pokazalo je da listovi koprive obiluju jednim od ključnih enzima koji utječu na proces upale. Osim toga, listovi koprive često se stavljaju na kožu kao oblozi koji pomažu kod bolova u zglobovima. Čaj od koprive možete kupiti u većini trgovina zdrave hrane, a ne preporučuje se trudnicama i osobama s bubrežnim ili mokraćnim problemima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije