Hrana koju ne biste smjeli miješati s lijekovima

Hrana koju ne biste smjeli miješati s lijekovima

Hrana koju ne biste smjeli miješati s lijekovima
  • Objavljeno: Utorak, 18.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Stručnjaci ističu da postoje namirnice koje mogu negativno utjecati na djelovanje i apsorpciju lijekova. Osim što mogu smanjiti učinkovitost lijekova, mogu uzrokovati i opasne nuspojave. Ako uzimate neke lijekove, uvijek se posavjetujte s liječnikom o načinu prehrane.

Ako imate bilo kakve sumnje o djelotvornosti lijeka, miješanju lijeka s određenim namirnicama ili se osjećate loše bez obzira na uzimanje lijeka, potražite savjet liječnika ili ljekarnika. Lijekove pijte s velikom količinom vode kako biste ubrzali razgradnju i apsorpciju, ali i smanjili rizik od nastanka bolova u želucu.

Sok od grejpa

Vitamin C, vlakna i kalij su samo neke od zdravih tvari koje grejp sadrži. Ali samo jedna čaša soka od grejpa može smanjiti djelotvornost važnih crijevnih enzima, koji olakšavaju apsorpciju čak 85 lijekova. Stručnjaci ističu da miješanje nekih lijekova sa sokom od grejpa može pogoršati nuspojave koje se događaju tijekom uzimanja ovih lijekova. Sok od grejpa zamijenite sokom od naranče koji nudi slične zdravstvene prednosti, ali bez rizika.

Isprobajte namirnice koje su bolje od lijekova!

Banane

Ovaj odličan izvor kalija može smanjiti rizik od nastanka raka, moždanog udara i srčanih bolesti. One sadrže triptofan koji pomaže pri proizvodnji serotonina i ima umirujući učinak na mozak. Banana pomaže pri pretvorbi ugljikohidrata u glukozu i time održava pravilnu razinu šećera u krvi. Banana može stvarati probleme ako uzimate ACE inhibitore. Ovi lijekovi snižavaju razinu krvnog tlaka, a povećavaju razinu kalija u tijelu. Osobe koje uzimaju ACE inhibitore i jedu banane, povećavaju rizik od nastanka potencijalno opasnog lupanja srca. Banane također sadrže tiramin, aminokiselinu koja se nalazi u crnom vinu, soji i nekim sirevima. Tiramin može negativno utjecati na djelovanje antidepresiva.

Sok od brusnice

On je prirodni lijek za infekcije mokraćnog sustava. Sok od brusnice je bogat vitaminom C, K i vitaminom E, kao i niskim udjelom natrija i masti. Sok od brusnica ima protuupalno, antimikrobno i diuretičko djelovanje. Ipak, brusnice sadrže tvari koje mogu pojačati djelovanje statina, što može biti izrazito opasno. Ako pijete lijekove na bazi statina, svakako se posavjetujte s liječnikom o načinu prehrane. Statini služe za smanjenje masnoće, kolesterola i triglicerida u krvi, a pojačanje njihovog djelovanja može biti opasno.

Isprobajte najbolje prirodne lijekove protiv bolova!

Špinat

Iako je jedna od najzdravijih namirnica, špinat može smanjiti djelotvornost lijekova protiv zgrušavanja krvi. Sadrži nevjerojatan niz hranjivih tvari, uključujući i velike količine vitamina K, kalcija, vitamina A, vitamina C, folne kiseline, magnezija i željeza. Stručnjaci upozoravaju da sve namirnice koje su bogate vitaminom K mogu biti potencijalno opasne za osobe koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi. To ne znači da se špinata morate u potpunosti odreći. Jedite 1/2 šalice špinata 2 do 3 puta tjedno, ali nemojte pretjerivati.

Namirnice bogate vlaknima

Namirnice poput cjelovitih žitarica, povrća ili voća su temelj zdrave prehrane. Vlakna igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa. Mogu osloboditi od zatvora i održati zdravu tjelesnu težinu. Ipak, vlakna mogu smanjiti djelovanje nekih antibiotika jer mogu usporiti apsorpciju lijeka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije