Deset mitova o vježbanju

Deset mitova o vježbanju

Deset mitova o vježbanju
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

I u vježbanju, kao i u svmu drugom, postoji mnogo mitova. Može li se masnoća pretvoriti u mišiće? Je li trčanje štetno za koljena? I, troše li se masnoće tek nakon 20 minuta vježbanja, samo su neki od mitova koje ćemo ovdje razotkriti.

1. Ako ne boli, ne valja

Bol je način na koje vam vaše tijelo govori kako nešto nije u redu, pa ako vas nešto prilikom vježbanja boli, stanite. Forsiranje aktivnosti za vrijeme akutne boli najbrži je način da se razvije akutna ili kronična ozljeda.

2. Dio vaših mišića će se pretvoriti u masnoću ako prestanete vježbati / Masnoću ćete pretvoriti u mišiće ako počnete vježbati

Masnoća i mišići dvije su potpuno različite stvari i ne mogu se pretvoriti jedno u drugo. Mišići se s vremenom mogu smanjiti i istovremeno možete nakupiti više masnih stanica. I obrnuto možete izgubiti masne stanice i povećati mišiće, no to su dva različita procesa.

3. Trošite više masnoća ako vježbate dulje s manjim intenzitetom

U stvari ne. Istina je da sagorjevate viši postotak masnoći kao "gorivo" kada se umjereno naprežete, ali bitan je ukupni broj kalorija koji potrošite u nekom vremenu. Ovo će biti više sa što intenzivnijim vježbanjem. Vježbanje s manjim intenzitetom znači da ćete dulje izdržati, ali će vam trebati dulje vremena da potrošite kalorije. Mali intenzitet vježbanja omogućava sigurnije vježbanje dulje vrijeme, to je osobito bitno za osobe nenaviknute na vježbanje, jer prejak intenzitet vježbanja kad tijelo nije spremno može imati negativne učinke može također uzrokovati izgaranje manje masnoće i umor mišića.

4. Trbušnjacima ćete postići ravan trbuh

Samo trbušnjaci neće biti dovoljni da biste imali ravni trbuh. Potrebno je izgubiti suvišne kilograme aerobnim vježbanjem, kao što je trčanje, brzo hodanje, razni sportovi... Trbušnjaci će oblikovati vaše trbušne mišiće, no samo će vam zdrava prehrana i vježbanje dati onakav trbuh kakav biste željeli.

5. Masnoće se počinju trošiti tek nakon 20 minuta vježbanja

Ovo je individualno za svaku osobu. Tijekom početne faze aerobnog vježbanja, energija se troši podjednako od ugljikohidrata i masti (znači i masti već od samog početka), a nakon dulje aerobne aktivnosti (dvadesetak minuta) organizam troši veću količinu masti. Što smo u boljoj kondiciji organizam će ranije početi koristiti masti kao izvor energije, a kod takve osobe mišićna masa i u mirovanju troši više kalorija.

6. Od vježbanja utegasamo ću se ružno "nabildati"

Dizanjem utega istesat ćete mišiće i oni će biti fleksibilniji, a pomaže i u prevenciji osteoporoze. Žene same po sebi (bez suplemenata) nemaju dovoljno testosterona da bi se značajno nabildale.

7. Ne možete biti debeli i fit

Veličina nečijeg tijela ne diktira njihovu fizičku spremu. Jednako kao što ima mršavica bez kondicije, tako ima i osoba s prekomjernom težinom koji su aktivni i u formi. Svaka vrsta vježbanja koristit će tijelu, to što imate višak kilograma ne znači da ne možete imati dobru kondiciju.

8. Trčanje je štetno za koljena

Trčanje je štetno za koljena samo onda kada se ne trči pravilno, kad se prethodno ne zagrije i kad se ne koristi pravilna obuća. Važno je i da se pažnja obrati i na najmanju moguću ozljedu ili istegnuće jer bi je trčanje moglo pogoršati. Kao i kod svakog drugog sporta, obratite pozornost na vaše tijelo i čuvajte se ozljeda i bolova.

9. Ne smije se jesti prije vježbanja

Ako nemate "gorivo" u tijelu nećete moći funkiconirati kako spada. Pravilo je koje vrijedi uvijek i za sve fizičke aktivnosti jest da se nikad ne vježba ni natašte niti punog želuca. Najbolje je glavni obrok pojesti 1 do 2 sata prije trčanja. Najbolje da to budu voće, žitarice i ugljikohidrati, jer su to tvari koje postupno oslobađaju energiju u organizam, osiguravajući mu opskrbu energijom na dulje vrijeme.

10. Joga je lagan način vježbanja, savršen za one bez forme

Joga, kada se vježba kako spada, veoma je zahtjevna i daleko od laganog načina vježbanja. Veoma je važno da imate kvalificiranog trenera koji će imati vremena posvetiti vam se i provjeravati vježbate li ispravno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije