Kako sagorjeti više kalorija za vrijeme vježbanja

Kako sagorjeti više kalorija za vrijeme vježbanja

Kako sagorjeti više kalorija za vrijeme vježbanja
  • Objavljeno: Petak, 20.03.2009.
  • Broj pregleda: 1.273
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

5 stvari koje će vam pomoći sagorjeti više kalorija u redovnom vježbanju.

Da li znate da možete sagorjeti 100 ili više kalorija uz male dodatke vježbama, bez dodatnog trošenja vremena? Evo nekoliko metoda koje vam mogu pomoći:

1. Maknite se s fitness sprava i počnite koristiti utege i opruge.

Sprave vam ne mogu ponuditi toliko toga. Iako su najčešće posljednji hitovi tehnologije, ipak vam na spravama ne rade mišići za ravnotežu i koordinaciju. Pokreti su fiksirani, a vi samo trebate tiskati ili gurati spravu. Ali s utezima trebate imati ravnotežu, trebate se usredotočiti na koordinaciju pokreta, na snagu i brzinu svake ruke, te putanju pokreta koji radite.

Ovako ćete sagorjeti više kalorija. Uz to mišići će vam intenzivnije raditi. Zato ćete za oporavak mišića trebati više kalorija.

2. U vježbe dodajte iskorake.

Ljudi uglavnom smatraju da se iskoracima jačaju stražnjica, kvadricepsi i mišići stražnje lože. No većina ih nije svjesna da se iskoraci mogu uklopiti u druge vježbe kako bi one bile intenzivnije i kompleksnije. Dobar je primjer podizanje utega iznad glave s iskorakom. Ova vježba jača ramena, tricepse, trup i cijeli donji dio tijela. Umjesto da stojite ili sjedite dok dižete utege iznad glave, vježbi dodajte iskorak.

Kako biste napravili ovu vježbu počnite tako stanete spojenih stopala. Držite utege u razini ramena, dlanovima okrenutim prema naprijed. Jednim pokretom napravite iskorak desnom nogom, te se spustite tako da lijevim koljenom gotovo dotaknete pod. Dok se spuštate, podignite utege prema gore. Zatim se vratite u početni položaj i ponovite ovo s lijevom nogom. Postoje i mnoge druge vježbe kojima možete dodati iskorak.

3. U vježbe dodajte čučnjeve.

Koncept je sličan onom s iskorakom. Dodavanjem pokreta nogama u vježbe za gornji dio tijela gotovo udvostručujete broj sagorenih kalorija. Radi vam više mišića, pa se i više kalorija troši.

4. Između setova vježbi dodajte nepovezane vježbe.

Ovo znači da umjesto da se između seta trbušnjaka odmarate minutu, to vrijeme iskoristite za vježbe za tricepse. Ovo ne samo da će pojačati intenzitet vaše vježbe, već i broj otkucaja srca. Možete raditi razne kombinacije ? vježbe za ramena upotpunite vježbama za noge, vježbe za prsa upotpunite vježbama za leđne mišiće... Ne morate se ograničiti samo na vježbe snage- pauzu između dizanja utega dopunite jednominutnom intenzivnom kardiovaskularnom vježbom, poput sprinta na mjestu ili preskakanja užeta.

5. Držite se velikih mišićnih grupa i kombinirajte vježbe.

Velike mišićne grupe poput nogu, leđa, prsa i ramena sagore mnogo kalorija kad radite vježbe snage. Razlog tomu je činjenica da tu radi mnogo više mišića, nego kad radite vježbe samo za bicepse ili tricepse. Vježbama povežite ove velike mišićne grupe. Kombinirajte vježbe poput čučnjeva, trbušnjaka, sklekova, vježbe za leđne mišiće i podizanje utega, i tako ćete sagorjeti mnogo kalorija jer više mišića radi istovremeno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije