Ljeto na dva kotača: Pet dobrobiti redovne vožnje na biciklu

Ljeto na dva kotača: Pet dobrobiti redovne vožnje na biciklu

Ljeto na dva kotača: Pet dobrobiti redovne vožnje na biciklu
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva / Plaćeni oglas o lijeku

Vožnja biciklom za mnoge je jedna od omiljenih fizičkih aktivnosti tijekom ljetnih dana. U bicikliranju podjednako uživaju oni koji vole provoditi vrijeme u društvu, kao i oni kojima je veći užitak osvajati biciklističke staze u samoći, a neupitno je kako je riječ o izvrsnom obliku rekreacije za sve uzraste. Neovisno o tome je li vam bicikl omiljeno prijevozno sredstvo do posla ili ga rado vozite i u slobodno vrijeme, svakako činite dobru stvar za svoje zdravlje. Nastavite čitati i otkrijte koje su to konkretne dobrobiti redovne vožnje na biciklu.

1. Doprinosi jačanju i izgradnji mišića

Tijekom vožnje bicikla najaktivniji su mišići nogu i stražnjice. Snažni mišići nogu uvelike utječu na mobilnost, ravnotežu i općenitu izdržljivost organizma, a mišići stražnjice - iako ih se najčešće spominje u kontekstu estetike - jako su važni za stabilizaciju kukova i osiguravanje pravilnog položaja kralježnice. Dobra je vijest da redovito bicikliranje pomaže jačanju i izgradnji tih mišića, s minimalnim opterećenjem na zglobove.

Vožnja biciklom utječe i na jačanje mišića trupa, uključujući mišiće leđa i abdomena, a razlog je u tome što se tijekom bicikliranja tijelo mora održavati u adekvatnom položaju koji zahtijeva upravo snagu mišića trupa. Snaga trupa je izrazito važna za zdravlje organizma jer je riječ o mišićima koji čine potporni sustav kralježnice, a unutar nje je smještena leđna možina iz koje se granaju živci cijelog tijela.

2. Pomaže u mršavljenju

Svaka fizička aktivnost ujedno znači i trošenje kalorija. Prema podacima Sveučilišta Harvard, osoba koja ima 70 kilograma tijekom vožnje biciklom brzinom oko 20 km/h potrošit će približno 300 kalorija, a ako poveća brzinu na 32 km/h u istom vremenskom periodu potrošit će 600 kalorija ili čak i više od toga.

Bicikliranje je, uglavnom, aerobna aktivnost, osobito ako je visokog intenziteta, te kao takva pomaže u snižavanju razine masnog tkiva. Takvom ćete rekreacijom ubrzati metabolizam i ojačati mišiće, koji će - što su snažniji - trošiti više kalorija, čak i u stanju mirovanja. Aerobne vježbe također pomažu u jačanju srca, pluća i krvnih žila, a to će vam s vremenom omogućiti veću izdržljivost te trening bez ubrzanog disanja, pretjeranog znojenja i podizanja tjelesne temperature.

3. Ublažava bolove u zglobovima i leđima

Vožnja biciklom umjerenog intenziteta prihvatljiva je opcija i za one koji, unatoč određenim zdravstvenim stanjima i bolestima, žele uvrstiti tjelovježbu u svoj svakodnevni život. Bicikliranje se preporučuje čak i osobama koje imaju slabe, oštećene zglobove ili pate od artritisa, budući da je riječ o tipu rekreacije koji ne predstavlja opterećenje za zglobove. Pomicanje nogu, odnosno okretanje pedala, podrazumijeva i pokretanje zglobova, što utječe na povećanje količine zglobne tekućine, a to znači bolju podmazanost zglobova i samim time smanjenje boli u zglobovima.

Osim za osobe s bolovima u zglobovima, vožnja biciklom može biti od koristi i onima koje muče bolovi u leđima. Kao što je ranije spomenuto, bicikliranje doprinosi i jačanju mišića leđa, što se može izravno odraziti na smanjenje boli u leđima.

4. Poboljšava društvene odnose

Bicikliranje je dobra društvena aktivnost jer sama vožnja u kontroliranim uvjetima na manje prometnim mjestima ne zahtijeva preveliku koncentraciju i omogućuje razgovor, druženje i osjećaj zajedništva. To je posebno korisno za obitelji koje žele zdrave navike i rekreaciju učiniti dijelom zajednički provedenog vremena i tako kod djece potaknuti obrasce ponašanja koji pogoduju bavljenju fizičkim aktivnostima na otvorenom.

Dobro je znati da čak i u manjim gradovima postoje biciklistički klubovi, a mogu im se priključiti i oni koji nemaju natjecateljske ambicije, nego se žele povezati s drugima koji djele njihovu ljubav prema bicikliranju. Dakako, ako vam sudjelovanje u biciklističkim utrkama zvuči zanimljivo i izazovno, to je razlog više da postanete član biciklističkog kluba u svojem gradu.

5. Pozitivno utječe na mentalno zdravlje

Vožnja biciklom može utjecati na ublažavanju stresa, ali i pomoći osobama koje muči anksioznost ili se bore s depresijom. Usredotočenost na cestu za vrijeme vožnje doprinosi jačanju koncentracije i svijesti o sadašnjem trenutku, a već to može pomoći da skrenete misli s problema koji su vas mučili tijekom dana.

Važna je i činjenica da se tijekom fizičke aktivnosti oslobađaju endorfini, biokemijski spojevi koji pozitivno utječu na raspoloženje pa ih se često opisuje kao "hormone sreće". Hormonom sreće naziva se i serotonin, koji se otpušta tijekom izlaganja suncu, a budući da govorimo o vožnji biciklom kao ljetnoj aktivnosti na otvorenom svakako treba i njega uzeti u obzir.

Pripazite na opasnost od sunca i mogućih ozljeda

Iako boravak na otvorenom ima svoje prednosti, treba imati na umu i opasnost od negativnih učinaka sunca. Poznato je da izlaganje sunčevom zračenju može dovesti do neugodnog zatezanja kože, pojave crvenila i iritacije, a u najgorem slučaju i do raka kože. Zato je važna redovna i kvalitetna zaštita uvijek kada je koža izložena sunce - ne samo onda kada provodimo vrijeme na plaži - što znači i tijekom vožnje na biciklu.

Kako biste bili sigurni da je vaša koža zaštićena, izaberite sredstvo za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom (30, 50 ili 50+) i ne zaboravite ga nanijeti na sve izložene dijelove kože 15-20 minuta prije izlaska iz kuće ili stana. Neovisno o tome je li vaša koža posebno osjetljiva, najbolje je birati sredstva sa što manje štetnih i nepotrebnih sastojaka. Ladival proizvodi sadrže minimalnu količinu sastojaka koja je dovoljna kako bi osigurali učinkovitu zaštitu od sunca, a u isto vrijeme bili nježni i prema najosjetljivijoj koži – radi toga ne sadrže mirise, ulja, emulgatore, konzervanse ili ostale štetne kemikalije. Dermatološki su testirani i proizvedeni u skladu s najvišim farmaceutskim standardima.

Osim na opasnosti povezane uz izlaganje suncu, važno je paziti i da tijekom vožnje bicikla ne dođe do ozljeda. Pripazite na to da vozite uređenim i označenim stazama, nosite odgovarajuću odjeću, zaštitnu kacigu te, prema potrebi, rukavice za biciklizam. Osim toga, ako planirate intenzivniji trening, a ne samo laganu vožnju, ne zaboravite se zagrijati prije nego sjednete na bicikl.

U slučaju da ipak dođe do ozljede, nemojte je zanemariti i, ako je potrebno, na vrijeme se obratite liječniku. Za liječenje manjih ozljeda nastalih prilikom vožnje biciklom ili drugih sportskih aktivnosti i kratkoročno liječenje bolova koji se javljaju uslijed akutnih istegnuća i uganuća te tupih udaraca i stvaranja modrica može se koristiti ITAMI* flaster. Riječ je o prvom diklofenak flasteru na hrvatskom tržištu, koji se lijepi se na kožu na bolno mjesto i ondje djeluje protiv bolova do 12 sati. Korištenje ITAMI* flastera preporučuje se osobama starijima od 16 godina.

*Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije