37-godišnjakinja oboljela od Alzheimerove bolesti, a uzrok se skrivao u njenom domu!

37-godišnjakinja oboljela od Alzheimerove bolesti, a uzrok se skrivao u njenom domu!

37-godišnjakinja oboljela od Alzheimerove bolesti, a uzrok se skrivao u njenom domu!
  • Objavljeno: Srijeda, 24.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Nutricionistica Amie Skilton je imala samo 37 godina kada je otkrila da se ne može sjetiti vlastitog imena. Ova zastrašujuća situacija se dogodila nakon što se sa suprugom 2016. godine preselila u unajmljeni stan u Manlyju u Novom Južnom Walesu u Australiji. Oko dva mjeseca nakon useljenja Amie je osjetila razvoj zastrašujućih simptoma demencije i uslijedio je „sustavni slom“ njezina tijela, piše The Sun.

Prvi simptomi: alergija, umor i debljanje

Prvi simptomi koje je primijetila bili su kronične alergije, a iznenadno je dobila i oko 10 kilograma težine te se osjećala umorno. U narednim mjesecima su joj se smanjile moždane sposobnosti, a zabrinuta Amie u početku nije ni slutila koji je njihov uzrok.

Naime, stan u kojem je živjela imao je problema sa curenjem tuša i stvaranjem plijesni koja se iz kupaonice proširila cijelim stanom. Zbog genetske ranjivosti na toksine plijesni i dugotrajnog izlaganja plijesni Amie je doživjela zdravstveni slom.

„Ponekad nisam mogla shvatiti kako se odjenuti“, rekla je Amie te se požalila kako je imala problema i sa prisjećanjem gdje je parkirala svoju Vespu, kao i s time da bi joj često u bravi skutera ostao ključ. Ipak, najgore iskustvo joj se dogodilo kada je morala ispuniti obrazac u kojem je trebala napisati vlastito ime kojeg se nije mogla sjetiti.

Inhalacijska Alzheimerova bolest

Budući da nije bila svjesna nakupljanja plijesni, a svi njezini medicinski nalazi nisu upućivali na taj problem, Amie je u početku dijagnosticiran sindrom kroničnog umora ili fibromialgija. Međutim, zbog nekoliko sretnih okolnosti počela je shvaćati što bi se moglo događati. Prisjećajući se da je nakon useljenja u stan došlo do curenja u garaži ispod stana, Amie je pozvala građevinskog stručnjaka da napravi procjenu. Otkriveno je curenje iz garaže i plijesan koja se proširila u cijelom stanu, od madraca na kojem je spavala do prostirki u kupaonici, piše Mirror.

Amie je naglasila da je njen tepih s gornje strane izgledao sasvim dobro, ali kad ga je podignula ispod se skrivala crna plijesan. Kada je skinula presvlaku s madraca, vidjela je da je i on zelen od plijesni i tako je otkrila uzrok bolesti.

Upućena je neurologu koji joj je dijagnosticirao Alzheimerovu bolest, poznatu i kao inhalacijska Alzheimerova bolest. Alzheimerova bolest je degenerativna bolest mozga koja uzrokuje demenciju, što je postupni gubitak pamćenja, prosudbe i sposobnosti funkcioniranja. Istraživanje objavljeno 2016. otkrilo je da je podtip Alzheimerove bolesti, "tip 3 (kortikalni)", prvenstveno "rezultat izloženosti specifičnim toksinima i najčešće je inhalacijski (IAD), fenotipska manifestacija sindroma kroničnog upalnog odgovora (CIRS), zbog biotoksina kao što su mikotoksini", prenosi ergopathics.

Pet godina kasnije Amie je preselila u novi dom i funkcija mozga joj se vratila u normalu. Njen problem dijele i druge obitelji pa Amie radi na tome da svoje znanje iskoristi kako bi im pomogla.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije