Osjećate li bolove u gornjem lijevom dijelu abdomena?

Osjećate li bolove u gornjem lijevom dijelu abdomena?

Osjećate li bolove u gornjem lijevom dijelu abdomena?
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Bolovi u gornjem lijevom dijelu abdomena mogu biti uznemirujući i zabrinjavajući. Bolovi mogu biti oštri, tupi, konstantni ili kronični. Gornji lijevi dio abdomena je sastavljen od važnih organa: želudac, lijevi bubreg, slezena i gušterača. Bilo koji od tih organa mogu uzrokovati bol. Neki uzroci su česti i nisu zabrinjavajući, a neki su ozbiljniji i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Pankreatitis

Gušterača, organ koje se nalazi u gornjem dijelu trbuha, je sastavni dio probavnog sustava. Ona proizvodi dvije glavne stvari: probavne sokove i hormone. Pankreatitis se manifestira kada ovaj organ postane upaljen. Pankreatitis može biti akutan ili kroničan. Akutni pankreatitis je obično kratkoročan i gušterača se normalno vraća u svoje prethodne zdravstveno stanje. Kronična upala gušterače započinje kao akutni pankreatitis, ali umjesto vraćanja natrag svojem uobičajenom zdravstvenom stanju, na njoj se počinju stvarati ožiljci, koji se tijekom vremena pogoršavaju, a na kraju uzrokuju oštećenja okolnih krvnih žila. Gušterača više nije u mogućnosti obavljati svoje funkcije.

Saznajte koje biljke potiču zdravlje gušterače!

Simptomi pankreatitisa

Osjećate li bolove u gornjem dijelu abdomena? Javlja li se bol iznenada? Pogoršava li se nakon što jedete ili ležite na leđima? Osjećate li mučninu u zadnje vrijeme? Imate li groznicu? Je li vaš trbuh nadut? Radi li vaše srce ubrzano? Jeste li umorni i slabi? Imate li glavobolje? Ako je odgovor na većinu pitanja da, obratite se liječniku zbog sumnje na pankreatitis.

Pijelonefritis

Pijelonefritis je infekcija bubrega. Obično je uzrokuje bakterija koja ulazi u tijelo vaginalnim putem ili putem kože. Infekcija gornjeg mokraćnog sustava može biti vrlo opasna ako se proširi i počne kolati krvotokom.

Simptomi infekcije bubrega

Osjećate li bolove na području trbuha? Osjećate li mučninu? Povraćate li? Imate li povišenu tjelesnu temperaturu? Osjećate li da drhtite? Je li mokrenje bolno? Osjećate li bolove na području leđa? Jeste li trudni ili spolno aktivni? Ako je odgovor na većinu pitanja da, obratite se liječniku zbog sumnje na infekciju bubrega.

Kamenac u lijevom bubregu

Bubrežni kamenac je kristalizirana struktura koja se stvara u bubregu. Oni obično nastaje kada ne unosite dovoljno tekućine ili kada je u urinu povećana razina fosfata ili kalcija.

Simptomi bubrežnog kamenca

Jeste li doživjeli iznenadnu i oštru bol na lijevoj strani abdomena? Da li intenzitet boli varira? Je li bol u jednom trenutku nepodnošljiva, a u drugom jedva primjetna? Je li mokrenje bolno? Imate li groznicu? Imate li mučninu ili povraćanje? Ako je tako, možda imate kamenac u lijevom bubregu.

Istegnuće mišića

Istegnuće mišića je ozljeda mišića uzrokovana aktivnošću visokog intenziteta. Najčešće se javlja kod osoba koje se previše forsiraju tijekom vježbanja.

Simptomi istegnuća mišića

Boli li vas gornji dio trbuha? Imate li otekline, modrice ili crvenilo? Je li vaša pokretljivost ograničena? Vježbate li redovito? Ako je tako, onda ste najvjerojatnije istegnuli mišiće na gornjem dijelu trbuha.

Čir

Čir je rana koja se stvara na sluznici želuca. Stvara se kada je u želucu prevelika količina želučane kiseline.

Simptomi čira

Glavni simptom je bol na području trbuha koja se proteže na gornjoj lijevoj strani. Ova bol može biti oštra, blaga ili podsjećati na peckanje. Možda ćete osjećati mučninu, povraćati ili imati loš apetit.

Ostali manje česti uzroci boli na gornjem lijevom području abdomena:

  • srčane tegobe
  • tumor
  • hepatitis
  • ozljeda slezene
  • kostohondritis.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije