Utječu li vrijeme i klima na ljudsko zdravlje

Utječu li vrijeme i klima na ljudsko zdravlje

Utječu li vrijeme i klima na ljudsko zdravlje
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.05.2008.
  • Broj pregleda: 3.884
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Velike vrućine

Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je povećanu smrtnost u danima s maksimalnom temperaturom većom od 38?C pri čemu je 50,1% umrlih bilo starije od 70 ili mlađe od 5 godina. Slični rezultati dobiveni su i za jug Španjolske gdje je u danima s temperaturom većom od 41°C smrtnost u osoba starijih od 75 godina porasla za 51% u odnosu prema prosjeku. Pritom je smrtnost bila veća u kardiovaskularnih no u respiratornih bolesnika te u žena u odnosu prema muškarcima. S druge strane, u većini od 28 američkih gradova s milijun ili više stanovnika uočeno je u posljednjem desetljeću smanjenje smrtnosti od toplinskog udara prema prijašnjim razdobljima. To smanjenje pripisuje se boljoj zdravstvenoj zaštiti, ali i u novije vrijeme rasprostranjenijoj upotrebi uređaja za klimatizaciju te boljoj obaviještenosti javnosti o štetnosti izlaganja toplini.

Snježne oluje

Jedno američko istraživanje pokazalo je da je za vrijeme snježne oluje popraćene jakim vjetrom i velikom hladnoćom u 12 bolnica u širem području Suffolka zabilježen povećan broj hitnih prijama zbog srčanog udara ili angine pectoris.

Raspoloženje, emocije i ponašanja

Rezultati jedne australske studije pokazali su da je za vrijeme velikih vrućina broj poziva policiji zbog nasilja u kući povećan, dok je u Hong Kongu tada povećan broj samoubojstava u osoba starijih od 55 godina. Slične rezultate dalo je i jedno kanadsko istraživanje - u starosne populacije do 64 godine samoubojstva su najčešća ljeti.

Najnovije

Najčitanije