Faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2

Faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2

Faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stručnjaci procjenjuju da 9 od 10 osoba pati od predijabetesa, stanja koje označava da je prisutan izrazito visok rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Postoje faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 s kojima se trebate upoznati kako biste mogli poduzeti korake za smanjenje rizika.

Visok indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase daje dobar uvid u to kakvog ste zdravlja, čak bolji od same tjelesne težine. Indeks tjelesne mase ne otkriva točan postotak masnog tkiva, ali daje uvid u to trebate li poraditi na smanjenju masnog tkiva. Istraživanja su pokazala da pretilost povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, raka i niza ostalih medicinskih stanja.

Previsok indeks tjelesne mase upućuje na to da postoji povećan rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Ako već patite od dijabetesa ili predijabetesa, mršavljenje i održavanje zdrave tjelesne težine može pomoći u smanjenju rizika. Indeks tjelesne mase u obzir uzima tjelesnu težinu i visinu zbog čega brojke neće uvijek biti realne. Primjerice, sportaši mogu imati visok indeks tjelesne mase zbog povećanog postotka mišićnog tkiva.

Dijagnoza predijabetesa

Predijabetes je stanje koje se dijagnosticira kada je razina šećera u krvi povišena, ali ne dovoljno da bi se mogao dijagnosticirati dijabetes. Usvajanje zdravih životnih navika, kao što su pravilna prehrana, redovita tjelovježba i mršavljenje, mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2. Ako vam je dijagnosticiran predijabetes, liječnik će svaka 3 mjeseca provjeravati razinu šećera u krvi.

Sjedilački stil života

Ovo je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak dijabetesa. Sjedilački tip života, odnosno onaj s jako malo ili nimalo fizičke aktivnosti, može povećati rizik od nastanka dijabetesa i pretilosti. Nikada nije kasno da počnete s redovitom tjelovježbom. Fizička neaktivnost povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog udara, dijabetesa tipa 2, depresije i nekih vrsta raka.

Redovita tjelovježba neće samo pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, već će pomoći u održavanju stabilne razine inzulina. Inzulin dopušta stanicama da apsorbiraju šećer i na taj način sprječava nakupljanje šećera u krvi. Povećanjem fizičke aktivnosti rizik od nastanka dijabetesa je dvostruko manji.

Starija životna dob

Starenjem se rizik od nastanka dijabetesa dramatično povećava. Starenjem gušterača počinje slabije raditi i smanjuje se razina fizičke aktivnosti. To dovodi do gubitka mišićnog tkiva i uzrokuje debljanje.

Sve se osobe, starije od 40 godina, trebaju testirati na dijabetes, naročito ako su pretile. Ako ste mlađi od 45 godina, ali ste pretili i patite od barem još jednog faktora rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, svakako trebate redovito ići na preglede.

U obiteljskoj anamnezi postoje slučajevi dijabetesa

Obiteljska anamneza može značajno pomoći u otkrivanju rizika za nastanak dijabetesa tipa 2. Vaš liječnik bi trebao biti upoznat s vašom obiteljskom anamnezom jer će na taj način moći što točnije procijeniti vaš rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, ali i nekih drugih bolesti.

Veći opseg struka

Pretile osobe imaju povećan rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Uz to, istraživanja su pokazala da je to naročito točno za osobe koje imaju povećan opseg struka. To znači da imate povećan postotak masnog tkiva na području abdomena i da imate povećan postotak visceralnog masnog tkiva, odnosno masnog tkiva koje okružuje unutarnje organe. Visok postotak visceralnog masnog tkiva povećava rizik od nastanka visoke razine lošeg kolesterola, krvnog tlaka i triglicerida.

Visok krvni tlak

Visok krvni tlak ili hipertenzija povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti srca, probleme s vidom i dijabetes tipa 2. Ako patite od visokog krvnog tlaka, vrlo je važno da poduzmete određene mjere kojima ćete ga smanjiti. Visok krvni tlak se često naziva i tihim ubojicom jer veliki broj ljudi ni ne zna da pati od visokog krvnog tlaka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije