Koji su najčešći simptomi menopauze i kako ih ublažiti?

Koji su najčešći simptomi menopauze i kako ih ublažiti?

Koji su najčešći simptomi menopauze i kako ih ublažiti?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Menopauza označava kraj reproduktivnih godina u životu žene, a definira se kao trajni prestanak menstruacije, što se najčešće događa između 45. i 55. godine života. Riječ je o razdoblju kada jajnici prestaju otpuštati jajne stanice, a proizvodnja hormona, posebno estrogena i progesterona, se značajno smanjuje. Hormonalne fluktuacije obično počinju nekoliko godina prije nego nastupi menopauza - za vrijeme takozvane perimenopauze - što utječe na pojavu različitih simptoma.

Simptomi koji se povezuju uz menopauzu su mnogobrojni, a neki izvori navode kako ih postoji gotovo 50. Iako neće svaka žena doživjeti svaki od tih simptoma, već pojava nekih od njih može značajno utjecati na svakodnevicu i negativno se odraziti na kvalitetu života. Iz tog je razloga važno znati što očekivati od menopauze i perioda koji joj prethodi, kao i to na koji se način simptomi mogu ublažiti.

Naleti vrućine i noćno znojenje

Naleti vrućine, ili valunzi, su među najčešćim simptomima menopauze, a javljaju se i tijekom dana i tijekom noći, kada se govori o noćnom znojenju. Još nije sasvim jasno zašto nastaju, no stručnjaci smatraju da pad razine estrogena može utjecati na hipotalamus, koji regulira tjelesnu temperaturu. Osim toga, pojačano znojenje može biti povezano i s anksioznošću, simptomom koji također nije rijetkost kad je u pitanju menopauza.

Problemi s intimnim zdravljem

Snižena razina spolnih hormona može utjecati na smanjenje protoka krvi u vaginalnom području, a time i na prirodnu lubrikaciju. Drugim riječima, dovesti do vaginalne suhoće, što može biti izvor nelagode i otežati spolne odnose. Osim toga, izravna posljedica nižih razina estrogena i testosterona može biti i smanjen libido, dakle želja za seksom, no to može biti povezano i uz druge simptome menopauze, kao što su promjene raspoloženja, ili se može javiti kao nuspojava uzimanja određenih lijekova.

Uz navedeno, problem s kojim se mnoge žene susreću je i čest i iznenadan nagon na mokrenjem. Razlog su također promjene u razinama hormona jer one mogu uzrokovati slabljenje mišića mjehura i zdjelice.

Promjene na koži, kosi i noktima

Budući da je estrogen povezan s proizvodnjom kolagena i hidratacijom kože, pad razine ovog hormona može dovesti do svrbeža ili suhoće kože, kako u intimnom području, tako i na drugim dijelovima tijela. Kosa može postati suha, a vlasi tanke i krhke, te može pojačano ispadati i prorijediti se. Nokti također mogu postati slabi i lomljivi jer tijelo prestaje proizvoditi dovoljno keratina.

Osjetljivost u različitim dijelovima tijela

Osjećaj nelagode u dojkama je vrlo čest simptom menopauze, a povezan je s time da je tkivo dojki vrlo osjetljivo na hormonalne promjene. Kad je riječ o fizičkoj nelagodi, neke žene osjećaju i bolove u zglobovima i mišićima te trnce u šakama, stopalima, rukama i nogama. Trnci su povezani uz činjenicu da hormonalne promjenu utječu i na središnji živčani sustav, a bolovi u zglobovima i mišićima uz to da estrogen utječe na regulaciju razine tekućine u tijelu - što je posebno važno za "podmazivanje" zglobova - kao i to da pomaže smanjiti upalne procese u tijelu.

Nadutost i problemi s probavom

Nadutost se tijekom menopauze javlja iz više razloga - zbog pojačanog zadržavanja vode i stvaranja plinova ili kao posljedica sporije probave. Značajno je i to da ženski spolni hormoni utječu na mikrofloru u ustima i probavnom traktu pa nije neuobičajeno da tijekom menopauze dođe do promjena u probavi, primjerice pojave neugodnih reakcija na određenu hranu, koje se ranije nisu događale.

Glavobolja i vrtoglavica

Pad razine estrogena može rezultirati i češćim glavoboljama ili epizodama migrene, a može uzrokovati i poteškoće s koncentracijom pa čak i pamćenjem. Čimbenik koji tome doprinosi mogu biti i problemi sa spavanjem, koji su učestala posljedica naleta vrućine, odnosno noćnog znojenja, ili anksioznosti. Osim navedenog, neke žene osjećaju i vrtoglavicu. Razlog leži u tome da hormonalne promjene utječu i na proizvodnju inzulina pa tijelo teže održava stabilnu razinu šećera u krvi.

Problemi s mentalnim zdravljem

Česte promjene raspoloženje su uobičajene tijekom menopauze, a smatraju se simptomom onda kada za njih ne postoji jasan razlog. Pojava anksioznosti također nije rijetkost, a obično se pogoršava noću ili javlja samo povremeno uslijed fluktuacije hormona. Kad je u pitanju anksioznost - poput depresije koja je situacijska i također se može javiti kao simptom menopauze - stanje se može poboljšati regulacijom razine hormona pa problem ne mora biti dugoročan.

Kako ublažiti simptome menopauze?

Većinu simptoma, posebno onih blažih, je moguće ublažiti promjenom životnih navika. Uravnotežena prehrana i redovna tjelovježba mogu pomoći u regulaciji hormonske neravnoteže i tako utjecati na ublažavanje simptoma menopauze. Preporučuju se i prestanak pušenja te izbjegavanje alkohola, posebno ženama koje imaju problema s naletima vrućine, budući da je riječ o čimbenicima koji ih mogu pogoršati.

U nekim slučajevima liječnik može procijeniti da je potrebna hormonska nadomjesna terapija, koja, kako joj i naziv govori, privremeno zamjenjuje hormone poput estrogena. Vaginalni estrogen može poboljšati lubrikaciju i pomoći u sprječavanju suhoće rodnice. Kad je riječ o simptomima povezanim s raspoloženjem, ali i naletima vrućine, može pomoći uzimanje antidepresiva.

Biljni preparati također mogu pomoći, a u posljednje vrijeme mnogo pozornosti dobiva maca kao 100% prirodni sastojak dodataka prehrani. Maca je biljka porijeklom iz Perua, koja najbolje uspijeva na andskim visoravnima, na visinama i do 4800 metara nadmorske visine. U prirodi se mora prilagoditi nepovoljnim uvjetima i zbog toga razvija vrlo posebna svojstva, a stari narodi poput Inka su je tradicionalno koristili za povećanje snage, izdržljivosti, plodnosti i za liječenje ženskih bolesti. Danas postoji više istraživanja koja govore u prilog tome da doprinosi regulaciji hormona, ali ne tako da ih nadomješta, nego stabilizira hormonalne fluktuacije.

Crvena maca je jedna od tri vrste peruanske mace koja ima najviše antioksidativne i nutritivne vrijednosti, i najbolja je alternativa hormonalnoj terapiji. Bioandina Crvena Maca kompleks kapsule* doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava, a riječ je o premium dodatku prehrani čiji je primarni sastojak aktivirani ekstrakt crvene mace - trenutno najjači ekstrakt mace na tržištu - s dodatkom vitamina B6 i B12.

Regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava doprinose i Bioandina Premium MIX Maca kapsule*, s kombinacijom ekstrakta sve tri vrste peruanske mace - žute, crvene i crne. Kod oba proizvoda aktivirani su sekundarni metaboliti (macamidi i macaeni) koji su jedinstveni za biljku macu, a kapsule su pogodne i za vegetarijance i vegane.

Više informacija možete saznati na web stranici Bioandine, a za sva pitanja oko odabira, konzumacije ili nuspojava, kontaktirajte Bioandina tim za savjetovanje. Upit pošaljite na email adresu: savjetovanje@bioandina.hr.

*Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučuje se uzimanje dodatka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života. Čuvati od dohvata male djece.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije