Žene ovog tipa tjelesne građe ranije ulaze u menopauzu

Žene ovog tipa tjelesne građe ranije ulaze u menopauzu

Žene ovog tipa tjelesne građe ranije ulaze u menopauzu
  • Objavljeno: Petak, 30.08.2019.
  • Broj pregleda: 909
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Pokazalo se da je rizik od rane menopauze trostruko veći kod žena s indeksom tjelesne mase (BMI) ispod 18,5.

Velika studija koju su proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Massachusetts u Amherstu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Human Reproduction, pokazala je da je mršavost značajan rizik za raniju menopauzu.

Istraživački tim predvođen znanstvenicom dr. Kathleen Szegda studijom je obuhvatio 80 tisuća žena, polazeći od dokaza iz prethodnih studija kojima je utvrđeno da su visoke i niske razine masnoća povezane s reproduktivnom funkcijom. Stoga su pretpostavljali da će težina kod žena također utjecati na klimakterij.

Žene u dobi od 25 do 42 godine pratili su više od 20 godina, a istraživači su prikupljali informacije o njihovoj visini, tjelesnoj građi i promjenama težine te su uzimali podatke o korištenju hormonske terapije.

Što je rana menopauza?

Podaci su ažurirani svake dvije godine. Za studiju je kao rana menopauza definirana ona koja se javlja prije 45. godine. Pokazalo se da je rizik od rane menopauze trostruko veći kod žena s indeksom tjelesne mase (BMI) ispod 18,5, a da žene čiji je BMI između 25 i 29,9 imaju 30 posto manji rizik da će doživjeti ranu menopauzu.

Žene koje su imale BMI niži od 17,5 u dobi od 18 godina imale su 50 posto veći rizik da će ući u prijevremenu menopauzu u odnosu na druge žene.

Rana menopauza povezana je s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih stanja poput kognitivnog pada, osteoporoze i prerane smrti, tako da i sa zdravstvenog i reproduktivnog aspekta mršavost uopće nije u modi.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije