Na vrijeme prepoznajte simptome policističnih jajnika!

Na vrijeme prepoznajte simptome policističnih jajnika!

Na vrijeme prepoznajte simptome policističnih jajnika!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Većina žena koje vode borbu sa sindromom policističnih jajnika ima ciste na jajnicima. One nisu opasne po život, ali mogu uzrokovati hormonalnu neravnotežu. Nedijagnosticirani i neliječeni sindrom policističnih jajnika povećava rizik od nastanka drugih bolesti, kao što su bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetes tipa 2.

Sindrom policističnih jajnika može uzrokovati promjene i poremećaje u menstrualnom ciklusu. Donosimo vam najčešće simptome sindroma policističnih jajnika na koje trebate obratiti pažnju.

Problemi sa plodnošću

Jedna od čestih komplikacija sindroma policističnih jajnika su poteškoće sa začećem. Nažalost, jako veliki broj žena sazna da boluje od policističnih jajnika tek kada se počne pripremati za trudnoću. Neke žene uspiju začeti bez medicinske pomoći, dok druge moraju potražiti pomoć liječnika.

Menstrualne tegobe

Istraživanja su pokazala da su menstrualni problemi i poteškoće jedan od najčešćih simptoma sindroma policističnih jajnika. Ako vam menstrualni ciklus traje dulje od 35 dana ili nemate menstruaciju 4 mjeseca ili duže, svakako se obratite ginekologu.

Provjerite što trebate jesti ako bolujete od sindroma policističnih jajnika!

Prekomjerna dlakavost

Prekomjerna dlakavost, stanje poznato pod nazivom hirzutizam, je jedan od najčešćih simptoma policističnih jajnika. Javlja se zbog povišene razine hormona androgena. Prekomjernu dlakavost ćete primijetiti na području trbuha, ruku, leđa, prsa i lica.

Akne

Istraživanja su pokazala da žene, koje boluju od sindroma policističnih jajnika, imaju za čak 50% veći rizik od nastanka akni, prištića i mitesera. Akne se mogu pojaviti na području cijelog tijela, uključujući prsa, leđa, lica i ramena.

Loša kvaliteta sna

Nesanica ili loša kvaliteta sna je vrlo čest simptom sindroma policističnih jajnika. Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika vrlo često boluju od nesanice i apneje.

Kronični umor

Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika često ističu kako imaju problema s održavanjem visoke razine energije. Kronični umor je gotovo uvijek simptom neke bolesti i poremećaja. Osim sindroma policističnih jajnika, uzroci kroničnog umora mogu biti hipotireoza, anemija i niska razina vitamina B12.

Saznajte što su ciste na jajnicima i kako se liječe!

Nadutost

Sindrom policističnih jajnika utječe na rad probavnog sustava i može uzrokovati nadutost, plinove i zatvor. Konzumiranje određenih namirnica često pogoršava nadutost, a to su najčešće grah, brokula, kupus i cvjetača.

Depresija

Hormonalna neravnoteža najčešće uzrokuje nagle promjene raspoloženja. Istraživanja su pokazala da sindrom policističnih jajnika može povećati rizik od nastanka depresije i anksioznosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije