Hirzutizam

Hirzutizam

Hirzutizam
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Glavni znak hirzutizma su grube i pigmentirane tjelesne dlačice koje se pojavljuju na tijelu gdje žene obično nemaju dlačice, prvenstveno je to lice, prsa i leđa. Kada pretjerano visoke razine androgena uzrokuju hirzutizam, ostali znakovi mogu se razviti tijekom vremena, a taj proces se zove virilizacija.
Kategorija: Hormoni

Što je hirzutizam?

Hirzutizam je stanje neželjenog rasta dlačica kod žena. Hirzutizam rezultira u prekomjernoj količini grubih i pigmentiranih dlačica na dijelovima tijela gdje obično muškarcima rastu dlačice, to jest na licu, prsima i leđima.

Količina dlačica koju imate je u velikoj mjeri određena genetikom. Hirzutizam može nastati zbog viška muških hormona androgena i prije svega testosterona. A moguć je i zbog etničke ili obiteljske crte.

Kombinacija samobrige i medicinske terapije osigurava učinkovit tretman za mnoge žene koje boluju od hirzutizma.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!