Što jesti za zdravlje jajnika i maternice?

Što jesti za zdravlje jajnika i maternice?

Što jesti za zdravlje jajnika i maternice?
  • Objavljeno: Petak, 02.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ženski reproduktivni sustav je složen i ima važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju žene. Jajnici proizvode hormone, a maternica pruža dom rastućem fetusu. Ono što jedete utječe na zdravlje cijelog reproduktivnog sustava. Prehranom možete održati zdravlje maternice i jajnika, te na taj način osigurati unos hranjivih tvari u pravim količinama, s posebnim naglaskom na vitamin D, antioksidanse i omega 3 masne kiseline. Posavjetujte se s liječnikom o eventualnoj potrebi za dodacima redovnoj prehrani.

Za početak, steknite zdrave prehrambene navike.

Ovim namirnicama spriječite razvoj raka jajnika!

Bez obzira na koji dio tijela ste fokusirani, osigurajte prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim mliječnim proizvodima i ostalim izvorima proteina poput morskih plodova, peradi i graha. Hrana bogata folnom kiselinom izuzetno je važna za žene u reproduktivnim godinama. Unosom dovoljne količine folne kiseline smanjujete rizik od porođajnih defekata. Citrus, lisnato povrće, grah, kruh od cjelovitog zrna i žitarice mogu vam pomoći zadovoljiti vaše potrebe.

Vitamin D

Vitamin D je iznimno važan za zdravlje kostiju. Igra važnu ulogu vezanu za anti-Müllerov hormon (AMH - hormon ženske plodnosti), proizvodnju progesterona i njegovo otpuštanje. Vitamin D je također nužan za razvoj jajnih stanica i folikula. Vaše tijelo može samostalno proizvesti vitamin D pomoću sunca, a možete ga i unijeti putem namirnica kao što su losos, žumanjci, gljive ili mlijeko.

Antioksidansi

S godinama, antioksidanasa imamo sve manje. To utječe na kvalitetu jajnih stanica i može smanjiti šanse za trudnoću. Neki antioksidansi su vitamini A, C i E, selen i beta karoten. U prehranu dodajte bobičasto voće i zeleno povrće.

Saznajte što trebate jesti ako bolujete od sindroma policističnih jajnika!

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline su odlične za srce, i za zdravlje jajnika i maternice. Njihova uloga je očuvati zdravlje stanica i ponuditi zaštitu od oksidativnog oštećenja. Omega 3 masne kiseline također mogu biti važne za implantaciju embrija. Masna riba, poput lososa i skuše, dobar je izvori omega 3 masnih kiselina. Lan, orasi , soja, sojino ulje i sjemenke bundeve također su bogati omega 3 masnim kiselinama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije