Poremećaji rasta

Poremećaji rasta

Poremećaji rasta
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Niski rast u djetinjstvu može biti rezultat poremećene funkcije hipofize, što rezultira nedovoljnim stvaranjem hormona rasta. Manjkavo lučenje hormona prednjeg režnja hipofize može biti ograničeno samo na hormon rasta ili pak generalizirano (ne luči se niti jedan hormon prednjeg režnja).
Kategorija: Endokrini sustav

Što su poremećaji rasta?

Hipofiza je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem smještena u udubljenju (tursko sedlo - lat. sella turcica) klinaste kosti na bazi lubanje. Hipofiznim drškom je pričvršćena na hipotalamus i podijeljena na prednji i srednji režanj koji zajedno tvore adenohipofizu, te na stražnji režanj, tj. neurohipofizu. Ta se dva režnja razlikuju po embriološkoj funkciji i porijeklu. Prednji režanjluči šest važnih hormona: hormon rasta (GH), hormon koji nadzire lučenje hormona štitnjače (TSH), adrenokortikotropni hormon koji nadzire funkciju i lučenje hormona nadbubrežne žlijezde (ACTH), prolaktin zadužen za lučenje mlijeka, hormon stimulacije folikula jajnika (FSH) i luteinizacijski hormon (LH). Većina hormona prednjeg režnja su tropni hormoni koji reguliraju rast, razvoj i pravilan rad ostalih endokrinih žlijezda i od vitalnog su značaja za rast, sazrijevanje i reprodukciju.

Lučenje hormona prednjeg režnja hipofize kontrolira se otpuštanjem hormona koje proizvodi hipotalamus. Neurohipofiza potječe iz živčanog tkiva; sadrži i luči dva hormona, oksitocin i vazopresin (antidiuretski hormon). Ovi se hormoni sintetiziraju u neuronima u hipotalamusu i transportiraju uzduž aksona do živčanih završetaka u neurohipofizi. Otpuštaju se kao odgovor na živčani podražaj.

Pituitarni patuljasti rast

Drugi nazivi: patuljasti rast; nedostatak hormona rasta; panhipopituitarizam

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!