Primarne bolesti glomerula

Primarne bolesti glomerula

Primarne bolesti glomerula
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 13.294
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Prema kliničkoj slici bolesti glomerula se dijele na: akutni nefritički sindrom (akutni glomerulonefritis), brzo progresivni GN, perzistentni GN i kronični GN. Određena klinička slika nije povezana obavezno samo s jednim histološkim entitetom, tj. kliničku sliku može dati više histoloških oštećenja na razini glomerula.
Kategorija: Endokrini sustav

Liječenje bolesti glomerula​

Važno je da bolesnik cijelo vrijeme bolesti miruje i ne izlaže se nepotrebnom dodatnom naporu. Bolesnik dobiva tekućine samo onoliko koliko i izgubi, što se mora pažljivo i precizno mjeriti. Pri uzimanju hrane i određivanju dijete važno je zadovoljiti energetske potrebe organizma, ali treba paziti da se pri tome ne unese previše soli i bjelančevina koje se ne mogu izlučiti putem bubrega. Ako dođe do jakog pogoršanja, bolesnik mora na hemodializu.

Prognoza ovisi o uzroku bolesti i o težini kliničke slike.

Brzo progresivni glomerulonefritis

Bolest bubrega koje se u početku prezentira kao akutni glomerulonefritis, ali za razliku od akutnog GN ne dolazi do poboljšanja nakon nekoliko tjedana, već dolazi do pogoršanja stanja. Karakteristika ovog poremećaja je histološka slika polumjesečastih ekstrakapilarnih proliferata. Da se razvije ovakav oblik bolesti potrebno je da polumjesečasti proliferati nalaze u više od 70% glomerula.

Bolest se prezentira kao akutni nefritički sindrom. Tome prethode bolovi u mišićima, bolan trbuh, bolni zglobovi, povišena temperatura, malaksalost, osjećaj umora. izražena je jaka proteinurija, kao i eritrociturija i prisutnost eritrocitnih cilindara u sedimentu urina. Hipertenzija se javlja rjeđe. Glomerularna filtracija je kompromitirana što dovodi do porasta raspadnih produkata dušika u krvi (azotemija). Može se javiti i iskašljavanje krvi (Goodpastureov sindrom).

Liječenje i prognoza bolesti glomerula​

Terapija se provodi protuupalnim lijekovima (kortikosteroidi) koji neko vrijeme održe glomerularnu filtraciju u zadovoljavajućim granicama. Ipak, večina bolesnika završi u kroničnoj renalnoj insuficijenciji.

Perzistentni glomerulonefritis

Stanje karakterizirano normalnom funkcijom bubrega uz patološki nalaz urina u obliku izolirane eritrociturije, proteinurije i sl.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!