Citomegalovirus

Citomegalovirus

Citomegalovirus
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Citomegalovirus (CMV) je virus iz porodice humanih herpes virusa, kao i virus koji uzrokuje vodene kozice, zatim uzročnik infekciozne mononukleoze i herpes simpleksa.
Kategorija: Infekcije

Citomegalovirus (CMV) je virus iz porodice humanih herpes virusa, kao i virus koji uzrokuje vodene kozice, zatim uzročnik infekciozne mononukleoze i herpes simpleksa.

Svi virusi iz ove porodice, pa tako i CMV imaju sposobnost ostati u tijelu domaćina nakon infekcije doživotno. Većina se ljudi zarazi tijekom života.

CMV se prenosi izravnim kontaktom s osobe na osobu, najčešće kapljičnim putem. CMV se nalazi u slini zaražene osobe, urinu, krvi sjemenoj tekućini, cervikalnom sekretu i majčinu mlijeku, te se može prenijeti i spolnim putem, krvlju i dojenjem. Takođe se može prenijeti s majke na plod tijekom trudnoće.

Najčešće ne uzrokuje nikakve smetnje. Međutim, kod osoba oslabljenog imuniteta, tj. s oštećenim obrambenim sustavom, može uzrokovati teške kliničke simptome.

Prvi kontat s CMV najčešće ne uzrokuje nikakve simptome, tj. infekcija prolazi inaparentno. Veoma rijetko prva infekcija dovede do bolesti.

Riziku od bolesti su najviše izložene bebe majki koje se zaraze virusom tijekom trudnoće, zatim trudnice koje se zaraze tijekom trudnoće, te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (imunosupresivna terapija, nasljedni imunološki poremečaji, HIV infekcija).

Inkubacija kod onog manjeg broja osoba koje razviju bolest je 3-12 tjedana.

Bolest kod zdravih osoba može ponekad izgledati kao tzv. sindrom
infekciozne mononukleoze: dugotrajna temperatura (2-3 tjedna), zimice, umor, općenito loše opće stanje, glavobolja i povećanje slezene, ponekad i jetre.

Novorođenčad koja se zarazila od majke tijekom trudnoće također najčešće nemaju nikakvih znakova bolesti, ali mogu imati smetnje u razvoju i neurološke poremećaje. Najčešće nastaje oštećenje sluha. Iznimno rijetko novorođenče može imati generaliziranu infekciju koja može biti i smrtonosna.

Djeca koja se zaraze ubrzo nakon poroda mogu kao znakove bolesti imati natečene limfne žlijezde, oštećenje jetre, smenje disanja i slabije dobivati na težini.

Imunosuprimirane osobe mogu razviti tešku kliničku sliku s visokom temperaturom, upalom pluća, hepatitisom i anemijom, koja traje nekoliko tjedana do mjeseci i može završiti smrtnim ishodom ako je osoba teško imunokompromitirana.

Kod HIV pozitivnih osoba zna se javiti upala mrežnice oka koja može završiti slijepoćom.

www.zdravlje.hr

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!