Furunkul

Furunkul

Furunkul
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Simptomi unutarnjeg apscesa mogu biti vrućica, noćno znojenje, neobjašnjen gubitak težine i ostali. U takvom slučaju potrebno je hitno konzultirati liječnika.
Kategorija: Infekcije

Što je furunkul?

Kada se furunkul pojavi na površini kože, ne istiskujte ga.

Pritom se misli na crvene otekline ispod površine kože, promjera 0.5-3 cm. Furunkul je zapravo rezultat potkožne infekcije sa bakterijama iz roda Staphylococcus, najčešće S. aureus. Čest je u adolescenata.

Nakon ulaska stafilokoka i inficiranja potkožnog tkiva, u obranu organizma stupaju bijele krvne stanice, leukociti koje napadaju bakterije, a rezultat raspada stanica jest gnoj, koji se nalazi u središtu furunkula. Čovjekov imuni sustav djeluje tako da ogradi gnoj koji nastaje kao rezultat borbe našeg imunog sustava s nametnikom, zapravo tvoreći potkožni apsces. Nastaje tvorba koja je na koži poznata kao furunkul. Na koži se furunkuli najčešće pojavljuju u slijedećim regijama: na vratu, licu, prsima i stražnjici.

Apscesi na sličan način mogu nastati i bilo gdje drugdje u organizmu, ukoliko patogen tamo dospije.

Stoga se i preporuča osobama koje primijete furunkul na koži da ga nikako forsirano ne "gnječe" pokušavajući istisnuti gnoj iz njihove unutrašnjosti. Posljedica može biti širenje infekcije po koži, ili još gore, da bakterije dospiju u krvotok u većim količinama izazvavši bakterijemiju, što ponekad može rezultirati do rasijavanja bakterije u neko udaljeno tkivo izazivajući tamo apsces.

Tada je situacija puno ozbiljnija i apsces je teže liječiti antibiotski, jer antibiotici slabo prodiru kroz čvrsto vezivno tkivo koje štiti ostatak organizma od gnoja iz apscesa. Ponekad se stoga čak treba izvršiti operacija, ukoliko je apsces smješten u nekom vitalnom organu, poput mozga. Ipak, ovakve su situacije na sreću vrlo rijetke.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!