Dermatitis

Dermatitis

Dermatitis
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Dermatitis je opći pojam koji opisuje upalu kože. Dermatitis može imati mnogo uzroka i pojavljuje se u mnogim oblicima. To obično uključuje osip koji svrbi na natečenoj, crvenoj koži.
Kategorija: Koža

Simptomi dermatitisa

Svaka vrsta dermatitisa može izgledati malo drugačije i manifestira se na različitim dijelovima tijela.

Najčešći tipovi dermatitisa su:

Atopijski dermatitis (ekcem)

Obično počinje u djetinjstvu. Ovaj crveni osip koji svrbi se najčešće pojavljuje na pregibima kože: s unutrašnje strane laktova, iza koljena i na prednjoj strani vrata. Kada se počešete, iz mjesta na kojima je osip prisutan može iscuriti tekućinu i stvoriti se gruba koža. Osobe s atopijskim dermatitisom imaju faze poboljšanja i faze izbijanja osipa.

Kontaktni dermatitis

Osip se javlja na područjima tijela koja su došla u dodir s tvarima koje iritiraju kožu ili uzrokuju alergijsku reakciju, kao što su otrovni bršljan, sapun i eterična ulja. Crveni osip može peći ili svrbjeti. Može doći i do razvoja mjehurića.

Seboroični dermatitis

Ovo stanje uzrokuje ljuskavu kožu, crvenilo kože i tvrdokornu perut. Obično utječe na masna područja tijela, kao što su lice, gornji dio prsnog koša i leđa. Seboroični dermatitis može biti dugotrajno stanje s razdobljima oporavka i nagle pojave.

Dermatitis je opći pojam koji opisuje upalu kože. Dermatitis može imati mnogo uzroka i pojavljuje se u mnogim oblicima. To obično uključuje osip koji svrbi na natečenoj, crvenoj koži.

Koža zahvaćena dermatitisom može biti prekrivena mjehurićima koji pucaju i iz kojih curi tekućina, koža može biti gruba ili se prhutati. Primjeri dermatitisa su atopijski dermatitis (ekcem), seboroični dermatitis i kontaktni dermatitis koji nastaje uslijed dodira s bilo kojom od brojnih tvari, kao što su otrovni bršljan, sapuni i nakit koji sadrži nikal.

Dermatitis je uobičajeno stanje koje nije zarazno, ali može biti neugodno.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!