Disekcija aorte

Disekcija aorte

Disekcija aorte
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 6.801
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Disekcija aorte je ozbiljno stanje kod kojeg se razvija pukotina u unutarnjem sloju aorte, velike krvne žile koja odvodi krv iz srca. Krv udara kroz pukotinu što uzrokuje razdvajanje unutrašnjeg i srednjeg sloja aorte.
Kategorija: Krvne žile

Pretrage i dijagnoza disekcije aorte

Otkrivanje disekcije aorte može biti teško jer su simptomi slični raznim zdravstvenim problemima. Liječnici često sumnjaju na disekciju aorte ako su prisutni sljedeći simptomi:

  • iznenadna jaka bol u prsima
  • proširenje aorte koje se vidi na rendgenu prsa
  • različit krvni tlak lijeve i desne ruke

Iako ti simptomi ukazuju disekciju aorte obično su potrebne pouzdanije pretrage. Najčešće se koriste:

Kompjuterizirana tomografija (CT)

Kako bi se dijagnosticirala disekcija aorte radi se CT prsnog koša. Kontrastna tekućina koja sadrži jod može biti ubrizgana u krv tijekom CT-a. Zbog nje će se srce, aorta i ostale krvne žile bolje vidjeti na CT-u.

Magnetska angiografija

Magnetska angiografija prsnog koša može se koristiti za dijagnosticiranje disekcije aorte.

Transezofagusna ehokardiografija

Transezofagusna ehokardiografija je posebna vrsta ehokardiografije kod koje se sonda umeće kroz jednjak. Budući da se ultrazvučna sonda nalazi u blizini srca i aorte, ona pruža jasniju sliku srca i njegove strukture.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!