Disekcija aorte

Disekcija aorte

Disekcija aorte
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 6.814
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Disekcija aorte je ozbiljno stanje kod kojeg se razvija pukotina u unutarnjem sloju aorte, velike krvne žile koja odvodi krv iz srca. Krv udara kroz pukotinu što uzrokuje razdvajanje unutrašnjeg i srednjeg sloja aorte.
Kategorija: Krvne žile

Uzroci disekcije aorte

Kronični visoki krvni tlak može opteretiti aortalna tkiva i učiniti ih osjetljivijima na puknuće. Također možete biti rođeni sa stanjem koje je povezano s oslabljenom i proširenom aortom, kao što je Marfanov sindrom. Rijetko, disekcija aorte može biti uzrokovana traumatskom ozljedom prsnog koša.

Disekcija aorte je podijeljena u dvije skupine, ovisno o tome na koji dio aorte se odnosi:

Tip A

To je uobičajeniji i opasniji tip disekcije aorte. Uključuje rascjep u dijelu aorte od srca ili se rascjep proteže od gornjih do donjih dijelova aorte, što se može proširiti na trbuh.

Tip B

Ovaj tip uključuje rascjep u donjem dijelu aorte samo što se također može proširiti u trbuh.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!