Amiotrofična lateralna skleroza (Lou Gehrigova bolest)

Amiotrofična lateralna skleroza (Lou Gehrigova bolest)

Amiotrofična lateralna skleroza (Lou Gehrigova bolest)
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Amiotrofična lateralna skleroza je ozbiljna neurološka bolest koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt.
Kategorija: Mozak

Što je amiotrofična lateralna skleroza?

Amiotrofična lateralna skleroza je ozbiljna neurološka bolest koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. Često naziva Lou Gehrigova bolest, po slavnom igraču bejzbola kojemu je dijagnosticirana 1939.

Pojavljuje se kod 1 do 3 osobe na 100.000 ljudi. U velikoj većini slučajeva, 90 do 95%, liječnici još uvijek ne znaju zašto se pojavljuje. U oko 5 do 10 posto slučajeva bolest je nasljedna.

Amiotrofična lateralna skleroza često počinje s trzanje mišića i slabosti u ruci ili nozi, ili nerazgovjetnim govorom. Na kraju, bolest utječe na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!