Oštećenja neuralne cijevi

Oštećenja neuralne cijevi

Oštećenja neuralne cijevi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Oštećenja neuralne cijevi su nenormalnosti mozga, kralježnične moždine i njihovih zaštitnih ovojnica.
Kategorija: Mozak

Definicija oštećenja neuralne cijevi

Oštećenja neuralne cijevi su nenormalnosti mozga, kralježnične moždine i njihovih zaštitnih ovojnica.

Neuralna cijev, koja se tijekom trećeg tjedna trudnoće razvija uz leđa embrija, kasnije postaje mozak, kralježnična moždina i njihove ovojnice. Ako se ova cijev ne zatvori u cijelosti, mogu nastati oštećenja u bilo kojem od dijelova. Najčešće oštećenje neuralne cijevi jest rascijepljena kralježnica, kod koje su zahvaćeni kralježnična moždina i kralježnica. Posljedice mogu biti različite, od jamice i čuperka dlačica u dnu kralježnice i manjih nenormalnosti kralježnice do cjelovite izloženosti jednog dijela kralježnične moždine. U rijetkim slučaevima zahvaćeni su mozak i lubanja. Oštećenja neuralne cijevi uglavnom su nasljedna, što navodi na zaključak da su u igri genetski čimbenici.

Od 1992. godine kad je otkriveno da folna kiselina koju uzimamo prije začeća i tijekom rane trudnoće štiti od oštećenja neuralne cijevi, rascijepljena kralježnica (spina bifida) sve je rjeđa.

Iz knjige dr. Miriam Stoppard "Zdravlje za cijelu obitelj"

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!