Tikovi

Tikovi

Tikovi
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Tik je brz, nevoljan, besciljan pokret, koji se ponavlja uvijek prema istom obrascu. Motorni tikovi mogu biti praćeni fenomenom nevoljne vokalizacije (ispuštanjem zvukova ili riječi).
Kategorija: Mozak

Liječenje tika i GTS

Liječenje tika i GTS je isključivo simptomatsko.
Haloperidol je lijek izbora u GTS. Lijek treba postupno uvoditi sa dozom od 0.25 do 0.5 mg dnevno uz postupno podizanje doze, do maksimalno 0.5 mg tjedno. Efekt liječenja postiže se dozom od 2-4 mg, ne preko 8 mg, podijeljeno u dvije dnevne doze. Dugotrajna primjena lijeka uzrokuje niz nuspojava kao što su akatizija, parkinsonizam, distonija, suhoća usta, gastrointestinalne smetnje, konstipaciju, povećan apetit i zamagljenje vida, emocionalni i kognitivni poremećaji, tardivne diskinezije.

Pimozid blokira dopaminske receptora, s manje nuspojava ali uz prisutnu kardiotoksičnost. Terapijska doza lijeka je 6-8 mg/dan, podijeljeno u dvije dnevne doze.

Flufenazin i tiotiksen imaju dobar učinak uz manje nuspojava. Flufenazin u početnoj dozi od 0.25-0.5 mg uz maksimmalnu dozu od 5-10 mg/dan (uz tjedno povećanje doze od 0.5 mg.

Tiotiksen se koristi u početnoj dozi od 2-4 mg do maksimalne doze od 5-10 mg/dan (uz tjedno povećanje doze od 2 mg) podijeljeno u više dnevnih doza.

Klonidin, alfa2 -adrenergički agonist, koristi se u vrlo malim početnim dozama od 0.05-0.1 mg/dan (sa tjednim povećanjem doze od 0.025-0.05 mg) do maksimalne doze od 0.3 mg/dan podijeljeno u više dnevnih doza.

Klonazepam povećava aktivnost serotonergičkih mehanizama u mozgu. Početna doza u liječenju je 0.5-1.0 mg/dan (uz tjedno povećanje doze od 0.5-1.0 mg) do maksimalne doze od 3-6 mg/dan podijeljeno u dvije do tri dnevne doze.

Risperidon u dnevnoj dozi od 0.5 do 9 mg koristi se u novije vrijeme.

Blokatori kalcijevih kanala kao što su nifedipin, flunarizin, verapamil imaju učinka u liječenju.

www.plivamed.net

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!