Gastroenteritis

Gastroenteritis

Gastroenteritis
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Upala želuca i crijeva praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu.
Kategorija: Probavni sustav

Što je gastroenteritis?

Upala želuca i crijeva praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu.

Opis bolesti

Virusi uzrokuju 30 do 40 posto slučajeva infektivnog proljeva u razvijenom svijetu. Nakon infekcija gornjeg respiratornog trakta, virusni gastroenteritis je druga najčešća bolest.

Gastroenteritis mogu uzrokovati mnoge vrste virusa, ali su najčešći vrlo zarazni rotavirus, Norwalk virus i neki serotipovi adenovirusa.

Rotavirus je vodeći uzročnik jakog proljeva u djece (najveća učestalost u djece u dobi od 3-15 mjeseci), a može se javiti i kod odraslih koji su u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom (obično s blažim simptomima). Rotavirusne infekcije se najčešće javljaju zimi u područjima s umjerenom klimom.

Norwalk virus je glavni uzročnik epidemijskog gastroenteritisa u djece i odraslih tijekom cijele godine. Virusi koji su slični Norwalk virusu česti su kod djece školske dobi.

Epidemije virusnih proljeva obično se šire fekalno-oralnim putem. Isto tako je moguć prijenos s osobe na osobu kapljično. Ove viruse često nalazimo u zagađenoj hrani ili u vodi za piće. Simptomi se pojavljuju od 1 do 3 dana nakon uzimanja zagađene hrane ili vode.

Tko ih dobiva?

Rotavirusi uzrokuju teške gastroenteritise kod dojenčadi i male djece. Teška dehidracija i smrt može nastupiti u grupi djece mlađe dobi. Virus uzrokuje 50% hospitalizacija djece sa proljevima. Epidemije se mogu dogoditi i u kolektivima kao što su domovi umirovljenika. Uglavnom do treće godine života većina je djece stekla protutijela na taj virus.

Gastroenteritis najčešće pogađa mlade, starije osobe i ljude s oslabljenim imunološkim sistemom. Učestalost je dvoje od tisuću ljudi.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!