Prirođeno iščašenje kuka

Prirođeno iščašenje kuka

Prirođeno iščašenje kuka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Prirođeno iščašenje kuka izraz je koji pokriva širok niz problema s kukovima novorođenčadi. Takvi su problemi šest puta učestaliji kod djevojčica nego kod dječaka, a ponekad su nasljedni, što navodi na pomisao o genetskom čimbeniku.
Kategorija: Zglobovi

Liječenje prirođenog iščašenja kuka

Ako liječnik sumnja na prirođeno iščašenje kuka, dogovorit će ultrazvučni pregled koji će potvrditi dijagnozu. Manje ozbiljna iščašenja često se isprave sama od sebe tijekom prva tri tjedna života. Ukoliko problem ostane, kuk se na 8 do 12 tjedana može staviti u oklop koji će glavu femma držati u čašici zgloba, dopuštajući joj da se razvija normalno. Kod starije djece, kuk ponekad mora biti u gipsu i do 6 mjeseci kako bi se problem ispravio. Ukoliko je liječenje neuspješno, može biti potrebna operacija. Ako se iščašenje kuka hitno liječi, kod većine djece kukovi se razviju normalno i bez trajne štete.

Iz knjige dr. Miriam Stoppard "Zdravlje za cijelu obitelj"

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!