Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

O dijeti

Mediteranska dijeta se ne ističe ni po ničemu posebno. Autori su Marissa Cloutier i Eva Adamson. Ali to je zapravo dobra stvar, jer ovaj plan prehrane podupiru istraživanja nekoliko prošlih desetljeća, i sva ukazuju na mnoge zdravstvene blagodati.

Mediteranska dijeta je bazirana na principu prehrane koja je usko povezana s mediteranskom regijom, što uključuje Grčku i Italiju. Neke vrste hrane su posebne za svaku zemlju, ali cijela regija dijeli isti stav prema hrani koji ova knjiga promiče. U osnovi, tradicionalna dijeta naglašava hranu sa plantaža, ograničenu konzumaciju mesa, male količine vina i maslinovog ulja kao osnovni izvor masti.

Ovaj način prehrane postoji već desetljećima, a istraživači su počeli obraćati pažnju na njega tek šezdesetih godina. U to vrijeme, broj srčanih bolesti na Mediteranu je bio najniži u svijetu, a očekivana starost među najvišima. Istraživanja su zaključila da Mediteranska dijeta poboljšava kardiovaskularno zdravlje, povećava optimalno zdravlje i produžuje život. Gubljenje težine je dodatna blagodat.

U 1993., kao reakcija na mnoga pozitivna istraživanja, nastala je Mediteranska dijeta. Od tada su nastale i razne varijacije dijete uključujući onu od Cloutiera i Adamsona, koja se drži blizu Mediteranske dijetne piramide. Postoji nekoliko varijacija, ali koncept je isti.

Nemojte misliti da možete pratiti ovaj stil prehrane samo tako što će te dodavati maslinovo ulje svojim jelima. Iako je to važno, to je samo jedna stavka. Ako želite iskusiti sve blagodati, morate pratiti sva pravila.

Dok plan obuhvaća dnevne preporuke i savjete, količina koju ćete jesti ovisi o individualnim potrebama za kalorijama. Da bi to odredili, autori savjetuju konzultiranje sa stručnom osobom.

Odaberi dijete za usporedbu, možeš odabrati najmanje dvije dijete.

Vitashop
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Vitashop