Jedite jedan voćni obrok na dan
Prema Mary-Ann Shearer, voće je najsavršenija hrana. Voće je lako probavljivo, jer su hranjive tvari dostupne za apsorpciju i asimilaciju.
- Šećer u voću je jednostavan šećer, monosaharid.
- Vitamini i minerali su u iskoristivom obliku.
- Masti su u obliku masnih kiselina.
Jedite sirovo voće ili povrće prije konzumacije rafiniranih šećera ili masti. Voće sadrži vitamine i antioksidante te je vrijedan izvor ugljikohidrata. Povrća je izvor mnogih minerala i antioksidanata.
Masti su bitne u prehrani, ali većina ljudi konzumira pogrešne vrste masti.
Prednosti masti:
- Masti su potrebne kao izvor topline i energije za tijelo.
- Masti igraju važnu ulogu u prehrani, one su potrebne za pomoć u apsorpciji vitamina A, D, E i K. Sve voće i povrće sadrži vitamin A.
- Masnoće su izvor esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne za pravilno funkcioniranje endokrinog sustava.
Bogati izvori omega-3 masnih kiselina su:
- Laneno ulje
- Tamno zeleno lisnato povrće
Omega-6 masne kiseline nalaze se u:
- Sjemenkama suncokreta
- Kukuruzu
- Sezamu
- Avokadu
Vrlo je teško razviti nedostatak omega-6 masnih kiselina kod normalne prehrane. Međutim, oni koji jedu jako malo prirodnih masti mogu razviti nedostatak omega-6 masnih kiselina.
Nedostatak omega 3 masnih kiselina može dovesti do:
- Problema s rastom
- Slabost
- Umanjenje vida
- Umanjenje sposobnosti za učenje
- Osjećaj bockanja u rukama i nogama
- Bihevioralne promjene
- Visoki trigliceridi
- Visoki krvni tlak
- Upale tkiva
- Zadržavanje vode
- Suha koža
- Duševno propadanje
- Probavni problemi
Nedostatak omega-6 masnih kiselina uključuje:
- Problemi s kožom
- Gubitak kose
- Degeneracija jetre i/ili bubrega
- Pretjerano znojenje i žeđi
- Osjetljivost na infekcije
- Sterilitet u muškaraca
- Pobačaj
- Artritis
- Giht
- Fibromijalgija
- Problemi sa srcem
- Krvožilni problemi
Koncentrirani proteini su namirnice koje sadrže 15 posto ili više proteina, kao što su:
- Meso
- Piletina
- Riba
- Jaja
- Neki sirevi
- Većina orašastih plodova
Proteini se probavljaju lakše, brže i efikasnije u kiselom okruženju. Proteini preferiraju pH razinu manju od tri, dok škrob preferira pH razinu od četiri ili više.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345