Jedite jedan voćni obrok na dan

Jedite jedan voćni obrok na dan

Jedite jedan voćni obrok na dan
  • Objavljeno: Subota, 26.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Prema Mary-Ann Shearer, voće je najsavršenija hrana. Voće je lako probavljivo, jer su hranjive tvari dostupne za apsorpciju i asimilaciju.

  • Šećer u voću je jednostavan šećer, monosaharid.
  • Vitamini i minerali su u iskoristivom obliku.
  • Masti su u obliku masnih kiselina.

Jedite sirovo voće ili povrće prije konzumacije rafiniranih šećera ili masti. Voće sadrži vitamine i antioksidante te je vrijedan izvor ugljikohidrata. Povrća je izvor mnogih minerala i antioksidanata.

Masti su bitne u prehrani, ali većina ljudi konzumira pogrešne vrste masti.

Prednosti masti:

  • Masti su potrebne kao izvor topline i energije za tijelo.
  • Masti igraju važnu ulogu u prehrani, one su potrebne za pomoć u apsorpciji vitamina A, D, E i K. Sve voće i povrće sadrži vitamin A.
  • Masnoće su izvor esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne za pravilno funkcioniranje endokrinog sustava.

Bogati izvori omega-3 masnih kiselina su:

  • Laneno ulje
  • Tamno zeleno lisnato povrće

Omega-6 masne kiseline nalaze se u:

  • Sjemenkama suncokreta
  • Kukuruzu
  • Sezamu
  • Avokadu

Vrlo je teško razviti nedostatak omega-6 masnih kiselina kod normalne prehrane. Međutim, oni koji jedu jako malo prirodnih masti mogu razviti nedostatak omega-6 masnih kiselina.

Nedostatak omega 3 masnih kiselina može dovesti do:

  • Problema s rastom
  • Slabost
  • Umanjenje vida
  • Umanjenje sposobnosti za učenje
  • Osjećaj bockanja u rukama i nogama
  • Bihevioralne promjene
  • Visoki trigliceridi
  • Visoki krvni tlak
  • Upale tkiva
  • Zadržavanje vode
  • Suha koža
  • Duševno propadanje
  • Probavni problemi


Nedostatak omega-6 masnih kiselina uključuje:

  • Problemi s kožom
  • Gubitak kose
  • Degeneracija jetre i/ili bubrega
  • Pretjerano znojenje i žeđi
  • Osjetljivost na infekcije
  • Sterilitet u muškaraca
  • Pobačaj
  • Artritis
  • Giht
  • Fibromijalgija
  • Problemi sa srcem
  • Krvožilni problemi

Koncentrirani proteini su namirnice koje sadrže 15 posto ili više proteina, kao što su:

  • Meso
  • Piletina
  • Riba
  • Jaja
  • Neki sirevi
  • Većina orašastih plodova

Proteini se probavljaju lakše, brže i efikasnije u kiselom okruženju. Proteini preferiraju pH razinu manju od tri, dok škrob preferira pH razinu od četiri ili više.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije