Piment

Piment

Piment
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.06.2012.
  • Broj pregleda: 24.819
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Pimenta dioica

Porodica: Myrataceae

Ostali nazivi: najgvirc, engleski začin, jamajkanski papar, pimenta, pimento

Opis

Piment je zimzeleno tropsko drvo čija visina varira između 7 i 13m, a propada porodici Myrataceae. Drvo pimenta ima glatku sivu koru, tamno zeleno i sjajno lišće te bijele cvjetove iz kojih nastaju plodovi koji se koriste za proizvodnju začina. Piment se često naziva i "allspice" (svi začini), a to ime je dobio zbog svoje arome koja ima miris i okus poput mješavine raznih začina (cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić).

Piment je jedini začin koji se uzgaja isključivo na zapadnoj hemisferi. Zimzeleno stablo koji je izvor začina raste u prašumama na području Južne i Srednje Amerike. Nažalost, divlja stabla se često sijeku, zbog čega ih ima sve manje. Postoje plantaže na području Meksika i Srednje Amerike, ali najbolji piment dolazi s Jamajke, gdje je klima najprikladnija za uzgoj aromatičnih plodova. 

Bobice se beru kada dostignu punu veličinu, ali prije nego li u potpunosti sazriju. One su tamno smeđe boje, a njihov promjer je uglavnom između 4 i 7mm. Lišće stabla se također bere kako bi se proizvelo eterično ulje.

Piment se priprema na način da se nezrele bobice beru i suše. Intenzivnog je i aromatičnog okusa, poput kombinacije muškatnog oraščića, đumbira, klinčića i cimeta.

Priprema i pohrana

Piment može jako dugo održati svoju aromu, jedini uvjet je da ga se pohrani u staklenoj zdjelici na tamnom mjestu. Sjemenke pimenta možete samljeti pomoću keramičkih mlinaca, kao što su oni kojima se melju zrna kave.

Priprema jela

Piment je odličan za pripremu mesa kao što je svinjetina ili piletina. U mnogim zemljama se koristi kao važan i neizostavan sastojak mnogim marinada. Mnoga konzervirana jela sadrže piment. Također se može koristiti i u pripremanju slastica, a stanovnici Bliskog Istoka piment često dodaju raznim vrstama likera kako bi njihov okus bio još bolji.

Ljekovita svojstva

Piment sadrži eugenol, kojeg možete pronaći u klinčiću, cimetu, kavi i kakau. Piment je odličan za probavni sustav, a često ga se koristi kao sredstvo protiv nadimanja. Ulje pimenta širi krvne žile te poboljšava cirkulaciju. Piment sadrži tanine koji imaju blaga anestetička svojstva, što ga čini odličnim za ublažavanje simptoma artritisa i upale mišića. Ulje pimenta možete nanositi u obliku toplih obloga ili nekoliko kapljica ulja dodati u toplu kupku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije