Ajovan

Ajovan

Ajovan
  • Objavljeno: Subota, 02.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Latinski naziv: Trachyspermum ammi

Porodica: Apiaceae (Umbelliferae)

Ostali nazivi: ajowan, ajvini, ajwain, javane

Opis

Biljka pripada porodici Umbelliferae, zajedno s još 2.700 biljaka, uključujući kopar i kumin. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja raste 30 do 70 cm u visinu. Ajovan je porijeklom iz Indije, ali se uzgaja u Iranu, Egiptu, Pakistanu i Afganistanu. Ajovan uglavnom možete pronaći u indijskoj kuhinji, gdje je poznat i kao biskupski korov ili karambol.

Sjemenke ajovana se koriste kao začin. One su sivo - zelene boje, a bojom podsjećaju na sjemenke kumina. Uglavnom se prodaju cijele, odnosno nisu zdrobljene. Sjemenke se često žvaču zbog ljekovitih svojstava. Ajovan ima gorkasti okus, ostavlja osjećaj vrućine u ustima, a nije neobično ako jezik malo utrne na kratko vrijeme. Kada se zdrobi, ajovan ima snažan i prepoznatljiv miris koji podsjeća na majčinu dušicu.

Priprema i pohrana

Ajovan se obično obrađuje pomoću mužara i tučka. Ako nemate mužar i tučak, trljajte sjemenke među prstima i rukama prije korištenja kako biste ih malo smrvili. Kada se sjemenke ajovana koriste cijele, koru sjemenki treba oljuštiti kako bi se oslobodili mirisi i eterična ulja koja će dodatno poboljšati okus. Sjemenke imaju dug vijek trajanja ako se pohrane na tamno i suho mjesto sobne temperature.

Priprema jela

Ajovan se odlično slaže uz hranu bogatu škrobom kao što su kolači i kruh. Odlično se slaže s mahunarkama i korjenastim povrćem. Ajovan je često sastojak curry praha.

Ljekovita svojstva

Sjemenke sadrže eterično ulje, a 50% njegovog sastava čini timol koji ima antimikrobna svojstva. Možete ga pronaći u sastavu pojedinih pasta za zube i parfema. U Indiji se sjemenke ajovana koriste kao lijek za probavne smetnje, ublažavanje simptoma astme i artritisa. Također imaju afrodizijačka svojstva te ga se u Indiji koriste za povećanje seksualne želje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije