Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ajovan

Ajovan

Ajovan
  • Objavljeno: Subota, 02.06.2012.
  • Broj pregleda: 9.442
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Trachyspermum ammi

Porodica: Apiaceae (Umbelliferae)

Ostali nazivi: ajowan, ajvini, ajwain, javane

Opis

Biljka pripada porodici Umbelliferae, zajedno s još 2.700 biljaka, uključujući kopar i kumin. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja raste 30 do 70 cm u visinu. Ajovan je porijeklom iz Indije, ali se uzgaja u Iranu, Egiptu, Pakistanu i Afganistanu. Ajovan uglavnom možete pronaći u indijskoj kuhinji, gdje je poznat i kao biskupski korov ili karambol.

Sjemenke ajovana se koriste kao začin. One su sivo - zelene boje, a bojom podsjećaju na sjemenke kumina. Uglavnom se prodaju cijele, odnosno nisu zdrobljene. Sjemenke se često žvaču zbog ljekovitih svojstava. Ajovan ima gorkasti okus, ostavlja osjećaj vrućine u ustima, a nije neobično ako jezik malo utrne na kratko vrijeme. Kada se zdrobi, ajovan ima snažan i prepoznatljiv miris koji podsjeća na majčinu dušicu.

Priprema i pohrana

Ajovan se obično obrađuje pomoću mužara i tučka. Ako nemate mužar i tučak, trljajte sjemenke među prstima i rukama prije korištenja kako biste ih malo smrvili. Kada se sjemenke ajovana koriste cijele, koru sjemenki treba oljuštiti kako bi se oslobodili mirisi i eterična ulja koja će dodatno poboljšati okus. Sjemenke imaju dug vijek trajanja ako se pohrane na tamno i suho mjesto sobne temperature.

Priprema jela

Ajovan se odlično slaže uz hranu bogatu škrobom kao što su kolači i kruh. Odlično se slaže s mahunarkama i korjenastim povrćem. Ajovan je često sastojak curry praha.

Ljekovita svojstva

Sjemenke sadrže eterično ulje, a 50% njegovog sastava čini timol koji ima antimikrobna svojstva. Možete ga pronaći u sastavu pojedinih pasta za zube i parfema. U Indiji se sjemenke ajovana koriste kao lijek za probavne smetnje, ublažavanje simptoma astme i artritisa. Također imaju afrodizijačka svojstva te ga se u Indiji koriste za povećanje seksualne želje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije