Korijander snižava tlak, kolesterol i liječi anemiju!

Korijander snižava tlak, kolesterol i liječi anemiju!

Korijander snižava tlak, kolesterol i liječi anemiju!
  • Objavljeno: Utorak, 29.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Korijander ima odlična nutritivna svojstva. Dobar je izvor tiamina i cinka, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E, K, riboflavina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana. Brojna istraživanja su pokazala da korijander pozitivno utječe na zdravlje cjelokupnog organizma i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti.

Regulira razinu krvnog tlaka

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju korijander imaju manju potrebu za uzimanjem propisane terapije za regulaciju razine krvnog tlaka. Korijander smanjuje rizik od nastanka niza bolesti kardiovaskularnog sustava, uključujući srčani i moždani udar.

Regulira razinu kolesterola

Korijander je jako dobar izvor linoleinske, oleinske, palmitinske i stearinske kiseline. Ove vrste kiselina su jako dobre za regulaciju razine kolesterola. Smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola i istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Smanjite kolesterol i spriječite gubitak kose mlijekom od pistacija!

Liječi anemiju

Korijander je odličan izvor željeza, zbog čega je vrlo učinkovit za prevenciju i liječenje anemije. Manjak željeza uzrokuje kratkoću daha, nepravilan srčani ritam, kroničan umor i slabljenje kognitivnih funkcija.

Ublažava kroničnu upalu

Eterično ulje korijandera se može koristiti za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa. Istraživanja su pokazala da korijander smanjuje naticanje i potiče mokrenje suvišne vode iz tijela. Masiranjem zahvaćenog dijela uljem od korijandra ublažit ćete iritacije i crvenilo kože. Vrlo često se koristi za ublažavanje simptoma ekcema i njegu suhe kože.

Pripremite napitak od korijandera koji ispire teške metale!

Ublažava proljev

Korijander ima moćno antibakterijsko djelovanje i pokazao se odličnim u regulaciji rada probavnog sustava. Sudjeluje u prevenciji zatvora i liječi proljev. Korijander je naročito dobar za ublažavanje probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama. Također se može koristiti za ublažavanje mučnine, povraćanja i regulaciju apetita.

Ublažava alergije

Brojna istraživanja su pokazala da korijander može smanjiti razinu histamina u tijelu i na taj način ublažiti alergije. Vrlo često se koristi za ublažavanje alergija na trave, insekte, hranu i druge spojeve. Korijander može spriječiti naticanje grla i žlijezdi, što su vrlo česti simptomi alergija. Učinkovitim se pokazao i za ublažavanje simptoma sezonskih alergija.

Isprobajte juhu od mrkve i korijandera!

Štiti zdravlje kostiju

Korijander je jako dobar izvor kalcija pa se može koristiti za prevenciju bolesti koštanog sustava. Osim kalcija, korijander sadrži i niz drugih minerala koji su važni za održavanje zdravlja kostiju i bez kojih bi apsorpcija kalcija bila otežana. Dovoljno je dodati malo korijandra u svako jelo da biste zadovoljili dnevnu potrebu tijela za kalcijem.

Ublažava menstrualne poremećaje

Korijander je odličan stimulans i potiče rad endokrinih žlijezdi. Na taj način sudjeluje u regulaciji hormona koji utječu na menstrualni ciklus. Istraživanja su pokazala da korijander može pomoći u ublažavanju simptoma PMS – a.

Regulira razinu šećera u krvi

Korijander je naročito dobar za dijabetičare jer može regulirati razinu šećera u krvi i osjetljivost tijela na inzulin. Korijander će spriječiti nagle promjene razine šećera u krvi i na taj način regulirati apetit, smanjiti žudnju za grickalicama i spriječiti nagle promjene raspoloženja.

Isprobajte napitak od komorača i korijandera!

Mjere opreza

Korijander općenito nije opasan za zdravlje, ali se ne preporuča trudnicama i dojiljama. Ako uzimate neke lijekove ili patite od nekih bolesti, svakako se prije početka svakodnevnog uzimanja korijandera posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije