Blagdanski pužići s makom i cimetom
    Baš onakvi kakve su naše bake pravile, ali ipak malo drugačiji – s medenom kremom od kakaa dobiju neku skroz posebnu notu. Mirisom nas podsjećaju na djetinjstvo.
            
            
                        Izvor slike: Olja Brkljač – Olja’s Kitchen                    
                
                
            
                
                    Vrijeme pripreme: 1:45h
                
                
                
                    Težina recepta:
                    
            
            - 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 
Sastojci
- 600 g bijelog brašna
 - 1 žličica soli
 - 5 žličica šećera (za tijesto)
 - 1 kvasac
 - 3 jaja
 - 4 dcl mlijeka
 - 100 g maslaca
 - 200 g mljevenog maka
 - 180 g šećera (za smjesu od maka)
 - 2 žlice cimeta
 - 2 žlice Letifico medene kreme od kakaa
 - 200 g šećera (za smjesu od cimeta)
 - 120 g maslaca
 - 150 g šećer (za maslac)
 - 3 dcl mlijeka
 - 150 g šećer (za preljev)
 
Priprema
- U posudu stavite 600 g brašna, 1 žličicu soli i 5 žlica šećera te izmiješajte.
 - Kvasac otopite u 2 dcl mlakog mlijeka i kada se digne dodajte u smjesu od brašna.
 - Zatim u istu tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje.
 - Maslac otopite u 2 dcl toplog mlijeka i dodajte u smjesu od brašna, po potrebi.
 - Zamijesite tijesto tako da se odvaja od posude. Tijesto ne smije biti niti previše mekano niti pretvrdo.
 - Kada ste tijesto zamijesili premažite ga s uljem da se ne uhvati kora, te ga prekrijete s kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 30 min na toplom mjestu.
 - Opet ga premijesite i ostavite da se diže 30 min.
 
Za to vrijeme napravite smjesu za punjenje
- U jednu zdjelicu dodajte 200 g mljevenog maka i 180 g šećera, a u drugu grožđice odstajale u rumu, 2 žlice Letifico medene kreme od kakaa, 2 žlice cimeta i 200 g šećera.
 - Kada se tijesto digne stavite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm.
 - Razradite 120 g maslaca sa 150 g šećera da bude pjenast i namažite preko razvijenoga tijesta. Zatim na to tijesto stavite smjesu od maka i cimeta.
 - Zarolajte tijesto. Kada rolate tijesto lagano ga povucite prema sebi bez velikog pritiskanja.
 - Zarolano tijesto režite nožem u pužiće širine 2 cm.
 - Nakon rezanja ostavite pužiće da se dignu cca 20 min.
 - Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.
 - Pred kraj pečenja zagrijte 3 dcl mlijeka i otopite u njemu 150 g šećera.
 - Pužiće izvadite iz pećnice i prelijte svaki s 3 žlice mlijeka.
 - Vratite nazad u pećnicu na 10 min.
 - Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i poslužite.
 
Dobar tek!
        Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica    
    
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
 - 
                DesertiKolačići od badema i cimeta25 min12345
 - 
                DesertiŠtrudla s višnjama i čokoladom50 min12345
 - 
                DesertiCimet rolice1:30h12345
 - 
                DesertiPraline s karamelom50 min12345
 - 
                Deserti
 
Popularni recepti
- 
                Napitci
 - 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
 - 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
 - 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
 - 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
 - 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345