Čokoladna mousse torta s trešnjama

Čokoladna mousse torta s trešnjama

Čokoladna mousse torta s trešnjama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.07.2019.
  • Broj pregleda: 4.130
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Nevjerojatno dobar kolač od čokolade i trešanja koji će vas oboriti s nogu.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 3 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Čokoladna torta:

  • 4 jaja
  • 50g omekšanog maslaca
  • 100 g tamne čokolade
  • 100g šećera
  • 90g brašna
  • 30 g kakaa
  • malo soli

Šećerni sirup:

  • 1/2 šalice šećera
  • 1/4 šalice vode
  • sok od limuna

Glazirane trešnje:

  • 500g trešanja, bez koštica
  • 2-3 žlice šećera
  • ​​​​​​​2 žlice balsamico octa

Tamni čokoladni mousse:

  • 5 jaja
  • prstohvat sode bikarbon
  • 80g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 60g maslaca
  • 440g slatkog vrhnja
  • 220g nasjeckane tamne čokolade
  • 1 žlica gustina

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite maslacem i pospite brašnom kalup za pečenje promjera 23 cm.
  2. Brašno, kakao i sol pomiješajte. Rastopite čokoladu i maslac u mikrovalnoj pećnici.
  3. Jaja i šećer miksajte na pari 5 do 7 minuta. Uklonite s topline i nastavite miksati dok se ne ohladi, oko 3 do 5 minuta. Dodajte smjesu s brašnom i sve lagano izmiješajte. Umiješajte rastopljenu čokoladu s maslacem i ulijte tijesto u pripremljen kalup.
  4. Pecite oko 25 minuta. Kada se ohladi, tortu horizontalno prerežite da dobijete 2 dijela.
  5. Stavite šećer i vodu u posudu i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
  6. Sve sastojke stavite u tavu i pirjajte dok trešnje ne otpuste svoje sokove, oko 5 minuta.
  7. Uklonite trešnje s vatre. Kuhajte sok iz trešanja na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Kada se ohladi umiješajte trešnje.
  8. Bjelanjke istucite sa sodom bikarbonom. Dodajte pola šećera i sve dobro izmiješajte.
  9. Žumanjke i preostali šećer, vanilin šećer, maslac, vrhnje i čokoladu stavite kuhati. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Gustin pomiješajte s malo vode i dodajte u vruću smjesu. Sve dobro izmiješajte.
  10. Dodajte trećinu bjelanjaka i dobro promiješajte na 10 sekundi. Umiješajte preostale bjelanjke i sve zajedno lagano miksajte.
  11. Stavite jedan sloj kolača natrag u kalup i navlažite ga šećernim sirupom. Stavite polovicu trešanja i prekrijte s polovicom moussa.
  12. Navlažite sljedeći sloj kolača sa šećernim sirupom i nježno ga stavite preko moussa. Stavite preostale trešnje, a zatim ostatak moussa.
  13. Ostavite kolač preko noći u frižideru. Prije posluživanja ga ukrasite trešnjama i komadićima čokolade.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Blagdanska kuharica

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti