Čokoladna mousse torta s trešnjama
Nevjerojatno dobar kolač od čokolade i trešanja koji će vas oboriti s nogu.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 3 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Čokoladna torta:
- 4 jaja
- 50g omekšanog maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 100g šećera
- 90g brašna
- 30 g kakaa
- malo soli
Šećerni sirup:
- 1/2 šalice šećera
- 1/4 šalice vode
- sok od limuna
Glazirane trešnje:
- 500g trešanja, bez koštica
- 2-3 žlice šećera
- 2 žlice balsamico octa
Tamni čokoladni mousse:
- 5 jaja
- prstohvat sode bikarbon
- 80g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 60g maslaca
- 440g slatkog vrhnja
- 220g nasjeckane tamne čokolade
- 1 žlica gustina
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite maslacem i pospite brašnom kalup za pečenje promjera 23 cm.
- Brašno, kakao i sol pomiješajte. Rastopite čokoladu i maslac u mikrovalnoj pećnici.
- Jaja i šećer miksajte na pari 5 do 7 minuta. Uklonite s topline i nastavite miksati dok se ne ohladi, oko 3 do 5 minuta. Dodajte smjesu s brašnom i sve lagano izmiješajte. Umiješajte rastopljenu čokoladu s maslacem i ulijte tijesto u pripremljen kalup.
- Pecite oko 25 minuta. Kada se ohladi, tortu horizontalno prerežite da dobijete 2 dijela.
- Stavite šećer i vodu u posudu i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
- Sve sastojke stavite u tavu i pirjajte dok trešnje ne otpuste svoje sokove, oko 5 minuta.
- Uklonite trešnje s vatre. Kuhajte sok iz trešanja na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Kada se ohladi umiješajte trešnje.
- Bjelanjke istucite sa sodom bikarbonom. Dodajte pola šećera i sve dobro izmiješajte.
- Žumanjke i preostali šećer, vanilin šećer, maslac, vrhnje i čokoladu stavite kuhati. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Gustin pomiješajte s malo vode i dodajte u vruću smjesu. Sve dobro izmiješajte.
- Dodajte trećinu bjelanjaka i dobro promiješajte na 10 sekundi. Umiješajte preostale bjelanjke i sve zajedno lagano miksajte.
- Stavite jedan sloj kolača natrag u kalup i navlažite ga šećernim sirupom. Stavite polovicu trešanja i prekrijte s polovicom moussa.
- Navlažite sljedeći sloj kolača sa šećernim sirupom i nježno ga stavite preko moussa. Stavite preostale trešnje, a zatim ostatak moussa.
- Ostavite kolač preko noći u frižideru. Prije posluživanja ga ukrasite trešnjama i komadićima čokolade.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiTorta od čokolade i naranče1:30h12345
-
DesertiCheesecake sa čokoladom i kavom2:30h12345
-
DesertiČokoladna princeza1 h12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti