Kolač od badema

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 75ml mlijeka
- 75g rastopljenog maslaca
- 3 jaja
- 150g šećera
- 1 žličica vanilin šećera
- 150g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
-
Preljev
- 150g prženih listića badema
- 125g maslaca
- 125g smeđeg šećera
- 50g mlijeka
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice espresso kave u prahu
Priprema
Prethodno zagrijte pećnicu na 160°C. Pripremite lim za pečenje promjera 23 cm. Namastite ga i pobrašnite.
Umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. U međuvremenu, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
1/3 mješavine s brašnom dodajte u smjesu s jajima i lagano umiješajte. Dodajte polovicu mlijeka i dobro izmiješajte. Dodajte preostalu trećinu mješavine s brašnom, ostatak mlijeka i zadnju trećinu brašna. Ulijte rastopljeni maslac i sve dobro izmiješajte mikserom.
Ulijte tijesto u pripremljen kalup za pečenje i pecite 25 do 30 minuta, ili dok kolač ne poprimi zlatnu boju.
Pomiješajte bademove listiće, maslac, smeđi šećer, mlijeko, sol i espresso kavu. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Izvadite kolač iz pećnice, okrenite temperaturu do 200°C. Preljev ravnomjerno prelijte preko torte i vratite kolač u pećnicu. Pecite 8 do 10 minuta.
Poslužite uz kavu ili čaj.

Vezani recepti
-
-
DesertiČokoladna bomba5 h12345
-
DesertiPavlova torta od jagoda1:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
Popularni recepti
-
DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345