Kolač od limuna i ricotta sira

Kolač od limuna i ricotta sira

Kolač od limuna i ricotta sira
  • Objavljeno: Utorak, 12.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kombinacija ricotte i limuna pretvara se u lagan, mirisan kolač koji nestaje u trenu.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:15h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kolač od limuna i ricotta sira idealan je izbor za one koji traže lagani, ali aromatični desert. Spoj kremaste ricotte i svježeg limuna daje kolaču posebnu sočnost i nježnost, dok jednostavna priprema čini ovaj recept dostupnim i početnicima u kuhinji. Ovaj kolač osvježava i može se poslužiti tijekom cijele godine, posebno u toplijim mjesecima.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 425 g ricotta sira

  • 300 g šećera

  • 180 g brašna

  • 180 g omekšanog maslaca

  • 3 jaja

  • 1 veliki limun (korica i sok)

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • ½ žličice sode bikarbone

  • Prstohvat soli

  • Šećer u prahu za posipanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g kolača):

  • Energija: 290 kcal

  • Proteini: 7 g

  • Masti: 18 g

  • Ugljikohidrati: 22 g

  • Vlakna: 1 g

  • Prirodni šećeri: 12 g


Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera oko 20-23 cm.

  2. U zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol.

  3. U drugoj zdjeli mikserom umutite omekšali maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.

  4. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog.

  5. Umiješajte ricottu, limunovu koricu, sok i ekstrakt vanilije.

  6. Postupno dodajte suhe sastojke i lagano ih umiješajte u smjesu, pazeći da ne previše miješate.

  7. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 45-50 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

  8. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 15 minuta, zatim ga izvadite i ohladite na sobnu temperaturu.

  9. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Prijedlog za serviranje

Kolač od limuna i ricotta sira poslužite samostalno ili uz malo tučenog vrhnja ili svježeg voća poput jagoda ili borovnica za dodatnu svježinu.

Dodatni savjeti

  • Ricottu izvadite iz hladnjaka 20-ak minuta prije pripreme da omekša i lakše se umiješa.

  • Kolač možete obogatiti dodatkom naribanog badema ili lješnjaka u smjesu za teksturu.

  • Čuvajte kolač u hladnjaku do 3 dana, a prije posluživanja ga izvadite na sobnu temperaturu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti