11 tipova orgazma: za neke vjerojatno nikada niste čuli!

11 tipova orgazma: za neke vjerojatno nikada niste čuli!

11 tipova orgazma: za neke vjerojatno nikada niste čuli!
  • Objavljeno: Subota, 06.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

Kao što uživamo u raznovrsnim destinacijama, isprobavanje novih komada odjeće pružit će nam zadovoljstvo, a novo ukusno jelo na meniju odvesti u jednu novu dimenziju hedonizma. Podložni smo promjenama, a ponavljanje istih scenarija učinit će naš život monotonim i dosadnim. Iz tog razloga ponekad je dobro proširiti svoje horizonte u svakom području, pa tako i u onom intimnom. Osim što pruža vrhunac seksualnog uzbuđenja, orgazam kod žena i muškaraca oslobađa endorfine, poznate kao hormone sreće i dobrog raspoloženja.

Kada se priča o orgazmu, većinom se spominje orgazam do kojeg se dolazi stimulacijom klitorisa i vaginalni orgazam. Što ako vam kažemo da možete biti još sretniji i zadovoljniji kada s vremena na vrijeme isprobate drugačiji tip orgazma, za koji možda još niste ni čuli? Naime, ženski orgazam dolazi u čak 11 različitih tipova, pročitajte kako se razlikuju i kako se postižu.

1. Klitoralni orgazam

Ovaj tip je najčešći i najjednostavniji, a obično i prvi orgazam u životu žene. Glavna i jedina zadaća klitorisa je pružiti osjećaj vrhunca zadovoljstva. Ovaj mali, oku vidljiv organ smješten je između vrha stidnih usana. Ipak, vidljiv je svega 1/4 jer se on unutar tijela može pružati i do 13 cm.

Glavić klitorisa prožet je s 8000 posebno osjetljivih živčanih završetaka, gotovo duplo nego na penisu, stoga je vrlo podražljiv. Kojim pokretima ćete doći do orgazma, stvar je osobne preferencije, kao na primjer dodirivanje niz, uz, poprijeko ili kruženje po klitorisu. Jednom kada dostigne svoju zrelost, klitoris zadržava svoj kapacitet, odnosno žene mogu s 18 i 70 doživjeti orgazme jednakog intenziteta.

2. Orgazam G-točke

Grafenbergova ili G-točka nalazi se uz unutarnji vaginalni zid, na pola puta između vaginalnog otvora i grlića maternice. Kada ste seksualno uzbuđeni, ona će nabubriti i ispuniti se krvlju. Kada dođete do nje, osjetit ćete nešto hrapaviju kožu, poput kore naranče. Prije svakog odnosa ili penetracije najbolje je isprazniti mjehur kako se ne biste tijekom odnosa suzdržavali od užitka. Naime, mogli biste osjetiti nelagodan osjećaj kao da trebate mokriti, no to je dobar znak - približavate se G-točki. Bitno je nadodati kako intenzivni orgazam možete doživjeti uz partnerov penis, ali i prstima i vibratorom. Ovaj tip orgazma se naziva i vaginalni orgazam.

3. Orgazam C-točke

G točku, koja izaziva izniman seksualni užitak, ponekad je teško odrediti. S druge strane, cervikalni orgazam nije ovisan o stimulaciji vanjskog dijela klitorisa, stoga je ovakav tip možda idealan za vas.

Vrat maternice, odnosno cerviks suženi je dio maternice na kraju kojeg se nalazi otvor prema rodnici. Ovo spužvasto tkivo odvaja vaginalni kanal od maternice, a tijekom predigre i seksa luči izlučevinu koja služi za podmazivanje vagine. U trenutku orgazma, u njemu se događaju kontrakcije. Do postizanja cervikalnog orgazma dolazi se stimulacijom A-točke koja se nalazi malo iznad G-točke i iza cerviksa. Da bi ga žene lakše postigle, savjetuju im se Kegelove vježbe kojima se jačaju vaginalni mišići.

orgazam

4. Analni orgazam

Analni orgazam za mnoge parove je tabu tema. Ako ga zaista želite isprobati, razgovarajte iskreno i otvoreno sa svojim partnerom. Ako niste sigurni jeste li spremni na ovaj tip orgazma, možete i unaprijed sami istražiti svoje tijelo. Analni seks također ima mogućnost više poza, kao što su misionarska, sprijeda, straga, ravno na leđima, pseći stil... Također, kada govorimo o analnom užitku, važno je znati da ono ne uključuje samo penis, već može nastati i uz pomoć prstiju, seksualnih igračaka ili jezika.

Kako su anus i rektum u neposrednoj blizini klitorisa i vagine, oni su povezani tankom opnom - međicom - te preko nje dijele brojne živce i mišiće, poput mišića zdjelice. Stimulacijom ovog dijela kroz anus postiže se i analni i vaginalni orgazam. Kao i s higijenom drugih dijelova tijela, preporučuje se vanjskog dijela analnog tvora vodom i prirodnim sapunom za intimno pranje.

5. Orgazam preko bradavica

Neke žene mogu doživjeti orgazam samo od stimulacije bradavica. Ona aktivira živčane puteve jednako kao i genitalna zbog svojih živčanih završetaka i iznimno osjetljive kože.

Počnite tako da ćete dodirivati areolu lagano popt pera, sve dok bradavice ne postanu uspravne i tvrde. Krenite od grudi pa sve do vrata i trbuha. Počnite čvrsto stezati bradavice pri korijenu i motati ju između kažiprsta i palca. Poigravajte se s različitim pritiskom – od blažeg do vrlo snažnog. Neke žene čak mogu doživjeti seksualni vrhunac i samo od ljubljenja i dodirivanja.

6. Orgazam fantaziranja

Najseksualniji organ i dio koji posjedujemo je upravo naš mozak. On utječe na naše raspoloženje prije, tijekom i nakon seksa, kao i na planiranje ili spontane odluke u intimnim trenutcima.

Mogućnost da zaista proživljavamo svoje misli, dovodi nas do orgazma bez ikakvog dodira. Spomenuti dah i fantazija često će ići ruku pod tuku, ali za ovakav tip zadovoljstva najvažnije je opustiti se i potpuno osloboditi. Usredotočite se na neku svoju neostvarenu želju ili scenarij koji ste doživjeli, a ne možete ga izbaciti iz glave. Zamišljajte dodir i atmosferu i doživjet ćete taj čarobni završetak.

orgazam

7. Coregazam

Ovu pojavu znanstvenici su prepoznali 50-ih godina prošlog stoljeća. Riječ je o orgazmu koji se događa dok vježbate, stoga se često naziva i orgazam u teretani. Kada angažirate svoje mišiće za stabilizaciju jezgre, to može rezultirati kontrakcijom mišića dna zdjelice, koji su tada ključni za postizanje orgazma.

Iako još uvijek ne postoji detaljno i točno znanstveno objašnjenje zašto se ovo događa, prevladavajuća teorija govori da drhtavi, umorni trbušni mišići dva zdjelice proizvode neku vrstu unutarnje stimulacije koje uzrokuje coregazam. Ako ste ikada ovo doživjeli slučajno, znajte da je vaša sposobnost određena vašom anatomijom, emocionalnim stanjem i snagom mišića za vrijeme vježbanja.

Smatra se kako do njega može doći visokointenzivnim treninzima, no možete si stvoriti i rutinu s malim učinkom. Ako želite potrošiti vrijeme na lakšu vježbu, možete povećati svoje šanse radeći više ponavljanja. Ako možete, usredotočite svoj trening i uključite Kegelove vježbe i izvodite ih 20 do 30 minuta, prenosi healtline.

8. Orgazam u snu

Orgazam je moguć čak i dok spavate. On se događa u mozgu, koji je i noću jednako aktivan. Iako kod žena ne postoji slučaj „mokrih snova“, može im se dogoditi erotski san na koji ne mogu utjecati. Takvi snovi mogu biti toliko jaki da vas čak i probude, a počinju senzualnim snovima koji povećavaju dotok krvi u genitalije i potiču relaksaciju koja dopušta da žena doživi orgazam čak i ako nije budna.

Jedna studija pokazala je kako je 37% ispitanih žena do 45. godine života barem jednom doživjelo ovakvu vrstu orgazma, a istraživači koji su proučavali ovakvu nesvakodnevnu pojavu, primijetili su povećani broj otkucaja srca i teže disanje dok su žene spavale.

orgazam

9. Orgazam daha

Dah je prirodni stimulans, poznat mnogim muškarcima kao dobar trik za brže postizanje vrhunca kod žena. Dokazano je kako ispuštanje zvukova pojačava užitak kod oba spola, pa samim time i orgazam. Žensko stenjanje djeluje stimulativno te pojačava seksualnu energiju i to kroz prsa, preko grla pa sve do glave. Dah pomaže i da svoj um dovedete u stanje spremno za postizanje tog željenog seksualnog užitka. Mnogi ljudi izvještavaju da duboko, sporo disanje pojačava njihov orgazam i čak može rezultirati višestrukim vrhuncima.

10. Orgazam kože

Da, i vaša koža može doživjeti orgazam. Kožni orgazam ili piloerekcija nastaje brzom kontrakcijom mišića koji se nalaze u korijenu svake dlake. Ono se događa kada se naježite. Primjerice kada čujete svoju omiljenu pjesmu, gledate omiljeni film ili vas uzdrma romantičan ili dirljiv trenutak s nekime tko vam se zaista sviđa. Možda je čudno, ali koža na ovaj način doživljava specifični orgazam.

11. Kombinirani orgazam

Ovakva vrsta orgazma događa se kada se stimulira više erogenih zona u isto vrijeme. To na primjer može biti kombinacija stimulacije G-točke i nadraživanje klitorisa ili bradavica. "Što je više stimulacije po različitim erogenim zonama, to će biti jači protok krvi i orgazam će biti snažniji", objasnila je američka ginekologija Prudence Hall. Isprobavanjem ovog tzv. Velikog orgazma“ mogli biste zaista iznenaditi svog partnera.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije