Kolač od sira i jagoda

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kolač od sira i jagoda je klasik među desertima koji spaja svježinu jagoda i bogatstvo kremastog sira. Ova slastica je idealna kada nam treba nešto osvježavajuće i lagano, a istovremeno dovoljno raskošno da oduševi goste. Kombinacija biskvita, nježne kreme od sira i sočnih jagoda pravi je pogodak za sve ljubitelje voćnih kolača i cheesecake slastica.
Sastojci
Za podlogu:
-
150 g mljevenog keksa
-
110 g otopljenog maslaca ili margarina
Za nadjev:
-
300 g krem sira
Za preljev:
-
200 g jagoda
-
200 ml vode
-
3 žlice šećera
-
1,5 žlica gustina
-
50 ml vode (za gustin)
-
Svježe jagode za ukrašavanje
-
100 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
2 jaja
-
1/4 naribane korice limuna
-
20 g brašna
-
170 g masnijeg kiselog vrhnja
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):
-
Energija: 276 kcal
-
Proteini: 5,5 g
-
Masti: 22,5 g
-
Ugljikohidrati: 25,5 g
-
Vlakna: 0,4 g
-
Prirodni šećeri: 21,8 g
Priprema
1. Podloga od keksa
-
Pomiješajte mljeveni keks i otopljeni maslac.
-
Smjesu utisnite u kalup promjera 22 cm obložen papirom za pečenje.
2. Nadjev od sira
-
U zdjeli izmiksajte krem sir, šećer, vanilin šećer, jaja, limunovu koricu, brašno i kiselo vrhnje.
-
Dobivenu smjesu prelijte preko podloge od keksa.
3. Pečenje
-
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta, dok se nadjev ne stisne.
4. Preljev od jagoda
-
Gustin razmutite u 50 ml vode.
-
U loncu kuhajte jagode, šećer i 200 ml vode dok jagode ne omekšaju.
-
Usitnite ih štapnim mikserom, dodajte gustin i vratite na vatru da se zgusne.
-
Vrući preljev prelijte preko ohlađenog kolača.
5. Hlađenje i serviranje
-
Kolač dobro ohladite, najbolje preko noći u hladnjaku.
-
Prije posluživanja ukrasite svježim jagodama.
Prijedlog za serviranje
Kolač od sira i jagoda najbolje je poslužiti dobro rashlađen, uz dodatak svježih jagoda ili listića mente za još svježiji dojam. Idealan je uz popodnevnu kavu ili kao lagani desert nakon ručka.
Dodatni savjeti
-
Za intenzivniji okus, u kremu možete dodati malo limunovog soka.
-
Preljev možete napraviti i s drugim sezonskim voćem, poput malina ili borovnica.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
-
DesertiTorta od bijele čokolade i jagoda2:30h12345
-
DesertiTorta od jagoda1 h12345
-
Deserti
-
DesertiKolač od jagoda i badema3 h12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345