Mačje oči
 
    - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mačje oči kombiniraju mekan čokoladni biskvit, bogatu čokoladnu kremu i cijele banane, stvarajući atraktivan presjek koji podsjeća na mačje oči. Osim što je vizualno efektna, ova slastica je i izuzetno ukusna, a njezina priprema nije zahtjevna. Idealan je izbor za svečane prigode, dječje rođendane ili kad želite ostaviti dojam na goste.
Sastojci
Za biskvit:
- 
	4 jaja 
- 
	100 g šećera 
- 
	1 vanilin šećer 
- 
	80 g glatkog brašna 
- 
	30 g kakaa u prahu 
- 
	1 žličica praška za pecivo 
- 
	3 žlice mlijeka 
Za kremu:
- 
	200 g čokolade za kuhanje 
- 
	100 g maslaca 
- 
	100 ml slatkog vrhnja 
- 
	2 žlice šećera u prahu 
Za punjenje:
- 
	3–4 zrele banane (ovisno o veličini rolade) 
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 120 g):
- 
	Energija: 270 kcal 
- 
	Proteini: 5 g 
- 
	Masti: 11 g 
- 
	Ugljikohidrati: 38 g 
- 
	Vlakna: 2 g 
- 
	Prirodni šećeri: 12 g 
Priprema
- 
	Priprema biskvita: 
 Zagrijte pećnicu na 180°C. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mlijeko, a zatim umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 12–15 minuta. Pečeni biskvit odmah zarolajte s papirom i ostavite da se ohladi.
- 
	Priprema kreme: 
 Čokoladu za kuhanje otopite na pari zajedno s maslacem i slatkim vrhnjem. Dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite da se malo ohladi.
- 
	Slaganje rolade: 
 Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte i premažite čokoladnom kremom. Na početak biskvita položite cijele, oguljene banane u nizu. Pomoću papira za pečenje zarolajte biskvit oko banana tako da dobijete čvrstu roladu.
- 
	Završni sloj: 
 Ostatak kreme premažite po cijeloj roladi za dodatni čokoladni sloj. Roladu dobro ohladite u hladnjaku, najmanje 2 sata, prije rezanja.
Prijedlog za serviranje
Mačje oči najbolje je poslužiti dobro ohlađene, narezane na šnite koje otkrivaju atraktivan uzorak s bananama u sredini. Za dodatni dojam, svaku šnitu možete ukrasiti s malo tučenog vrhnja, ribanom čokoladom ili svježim voćem.
Dodatni savjeti
- 
	Za još bogatiji okus, u kremu možete dodati malo ruma ili ekstrakta vanilije. 
- 
	Roladu režite oštrim nožem umočenim u vruću vodu za uredne šnite. 
- 
	Ako želite laganiju verziju, dio maslaca u kremi možete zamijeniti krem sirom. 
Vezani sadržaj:
 Provjerite
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
- 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
- 
                DesertiSendvič sladoled10 min12345
- 
                DesertiDunavski valovi1:10h12345
- 
                DesertiKolač s malinama i zobenim pahuljicama1 h12345
- 
                DesertiPowered by dm: Kolač od limete i pistacije1:45h12345
Popularni recepti
- 
                Napitci
- 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
- 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
- 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
- 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
- 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
 
     
     
     
     
     
    