Mačje oči

Mačje oči

Mačje oči
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Mačje oči su kolač koji izgleda kao iz slastičarne, a zapravo ga je lako napraviti – bogat okus i atraktivan izgled čine ga savršenim za svaku prigodu.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mačje oči kombiniraju mekan čokoladni biskvit, bogatu čokoladnu kremu i cijele banane, stvarajući atraktivan presjek koji podsjeća na mačje oči. Osim što je vizualno efektna, ova slastica je i izuzetno ukusna, a njezina priprema nije zahtjevna. Idealan je izbor za svečane prigode, dječje rođendane ili kad želite ostaviti dojam na goste.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja

  • 100 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 80 g glatkog brašna

  • 30 g kakaa u prahu

  • 1 žličica praška za pecivo

  • 3 žlice mlijeka

Za kremu:

  • 200 g čokolade za kuhanje

  • 100 g maslaca

  • 100 ml slatkog vrhnja

  • 2 žlice šećera u prahu

Za punjenje:

  • 3–4 zrele banane (ovisno o veličini rolade)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 120 g):

  • Energija: 270 kcal

  • Proteini: 5 g

  • Masti: 11 g

  • Ugljikohidrati: 38 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 12 g


Priprema

  1. Priprema biskvita:
    Zagrijte pećnicu na 180°C. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mlijeko, a zatim umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 12–15 minuta. Pečeni biskvit odmah zarolajte s papirom i ostavite da se ohladi.

  2. Priprema kreme:
    Čokoladu za kuhanje otopite na pari zajedno s maslacem i slatkim vrhnjem. Dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite da se malo ohladi.

  3. Slaganje rolade:
    Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte i premažite čokoladnom kremom. Na početak biskvita položite cijele, oguljene banane u nizu. Pomoću papira za pečenje zarolajte biskvit oko banana tako da dobijete čvrstu roladu.

  4. Završni sloj:
    Ostatak kreme premažite po cijeloj roladi za dodatni čokoladni sloj. Roladu dobro ohladite u hladnjaku, najmanje 2 sata, prije rezanja.

Prijedlog za serviranje

Mačje oči najbolje je poslužiti dobro ohlađene, narezane na šnite koje otkrivaju atraktivan uzorak s bananama u sredini. Za dodatni dojam, svaku šnitu možete ukrasiti s malo tučenog vrhnja, ribanom čokoladom ili svježim voćem.

Dodatni savjeti

  • Za još bogatiji okus, u kremu možete dodati malo ruma ili ekstrakta vanilije.

  • Roladu režite oštrim nožem umočenim u vruću vodu za uredne šnite.

  • Ako želite laganiju verziju, dio maslaca u kremi možete zamijeniti krem sirom.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti