Mačje oči

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mačje oči kombiniraju mekan čokoladni biskvit, bogatu čokoladnu kremu i cijele banane, stvarajući atraktivan presjek koji podsjeća na mačje oči. Osim što je vizualno efektna, ova slastica je i izuzetno ukusna, a njezina priprema nije zahtjevna. Idealan je izbor za svečane prigode, dječje rođendane ili kad želite ostaviti dojam na goste.
Sastojci
Za biskvit:
-
4 jaja
-
100 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
80 g glatkog brašna
-
30 g kakaa u prahu
-
1 žličica praška za pecivo
-
3 žlice mlijeka
Za kremu:
-
200 g čokolade za kuhanje
-
100 g maslaca
-
100 ml slatkog vrhnja
-
2 žlice šećera u prahu
Za punjenje:
-
3–4 zrele banane (ovisno o veličini rolade)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 120 g):
-
Energija: 270 kcal
-
Proteini: 5 g
-
Masti: 11 g
-
Ugljikohidrati: 38 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 12 g
Priprema
-
Priprema biskvita:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mlijeko, a zatim umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 12–15 minuta. Pečeni biskvit odmah zarolajte s papirom i ostavite da se ohladi. -
Priprema kreme:
Čokoladu za kuhanje otopite na pari zajedno s maslacem i slatkim vrhnjem. Dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite da se malo ohladi. -
Slaganje rolade:
Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte i premažite čokoladnom kremom. Na početak biskvita položite cijele, oguljene banane u nizu. Pomoću papira za pečenje zarolajte biskvit oko banana tako da dobijete čvrstu roladu. -
Završni sloj:
Ostatak kreme premažite po cijeloj roladi za dodatni čokoladni sloj. Roladu dobro ohladite u hladnjaku, najmanje 2 sata, prije rezanja.
Prijedlog za serviranje
Mačje oči najbolje je poslužiti dobro ohlađene, narezane na šnite koje otkrivaju atraktivan uzorak s bananama u sredini. Za dodatni dojam, svaku šnitu možete ukrasiti s malo tučenog vrhnja, ribanom čokoladom ili svježim voćem.
Dodatni savjeti
-
Za još bogatiji okus, u kremu možete dodati malo ruma ili ekstrakta vanilije.
-
Roladu režite oštrim nožem umočenim u vruću vodu za uredne šnite.
-
Ako želite laganiju verziju, dio maslaca u kremi možete zamijeniti krem sirom.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiSendvič sladoled10 min12345
-
DesertiDunavski valovi1:10h12345
-
DesertiKolač s malinama i zobenim pahuljicama1 h12345
-
DesertiPowered by dm: Kolač od limete i pistacije1:45h12345
-
DesertiJednostavni muffini sa šljivama45 min12345
Popularni recepti
-
Jela bez glutena
-
DesertiMačje oči45 min12345
-
Jela od ribeDagnje na buzaru30 min12345
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine, puretine i tikvica25 min12345
-
DesertiNevidljivi kolač od jabuka1:15h12345
-
Kruh i pecivaŠtruca od starog kruha sa špinatom45 min12345