Nevidljivi kolač od jabuka

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Nevidljivi kolač od jabuka, poznat i kao "Gâteau Invisible", pravi je hit među ljubiteljima voćnih deserata. Ovaj kolač karakterizira izuzetno visok udio tanko rezanih jabuka, koje se tijekom pečenja gotovo "stope" s laganim tijestom, stvarajući efekt slojevitosti i sočnosti. Priprema je jednostavna, a rezultat je vizualno privlačan i ukusan desert koji se može poslužiti u svakoj prilici - bilo da vam dolaze gosti ili samo želite nešto slatko uz šalicu čaja ili kave.
Sastojci
-
1 kg jabuka (slatke sorte, npr. Fuji, Pink Lady)
-
3 jaja
-
80 g šećera
-
30 g maslaca (otopljenog)
-
150 ml mlijeka
-
120 g glatkog brašna
-
0,5 žličice praška za pecivo
-
1 žličica ekstrakta vanilije
-
0,5 žličice cimeta
-
Prstohvat soli
-
Listići od badema za dekoraciju
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 250 g):
-
Energija: 180 kcal
-
Proteini: 5 g
-
Masti: 4 g
-
Ugljikohidrati: 30 g
-
Vlakna: 4 g
-
Prirodni šećeri: 3 g
Ove vrijednosti mogu varirati ovisno o vrsti jabuka.
Priprema
-
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup papirom za pečenje.
-
Jabuke ogulite, očistite i narežite na što tanje ploške (najbolje mandolinom ili oštrim nožem).
-
U većoj zdjeli pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom dok ne posvijetle.
-
Dodajte otopljeni maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije pa kratko izmiksajte.
-
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte u mokru smjesu i sjedinite bez grudica.
-
Umiješajte narezane jabuke tako da svaka ploška bude prekrivena tijestom.
-
Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Po želji pospite listićima badema.
-
Pecite 50–60 minuta dok kolač ne poprimi zlatnu boju i čačkalica ne izađe čista.
-
Ostavite da se kolač malo ohladi prije rezanja i posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Nevidljivi kolač od jabuka idealan je uz šalicu čaja ili kave. Možete ga poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije, žlicu tučenog slatkog vrhnja ili dodatno posuti šećerom u prahu i listićima badema za dekorativan završetak.
Dodatni savjeti
-
Za uredan izgled i što više slojeva, jabuke režite što tanje.
-
Kolač je najbolji kad se potpuno ohladi – tada se lakše reže i ljepše prezentira.
-
Po želji, u tijesto možete dodati malo naribane limunove korice za svježinu.
-
Ako želite manje slatku varijantu, smanjite količinu šećera, osobito ako koristite vrlo slatke jabuke.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiBrzi kolač s jabukama55 min12345
-
DesertiBrzi kolač sa šljivama40 min12345
-
DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
-
DesertiBrzi kolač s jagodama45 min12345
-
DesertiBrzi kolač s višnjama45 min12345
Popularni recepti
-
DesertiNevidljivi kolač od jabuka1:15h12345
-
Kruh i pecivaŠtruca od starog kruha sa špinatom45 min12345
-
Jela bez glutenaPečena prosena kaša1 h12345
-
Jela od ribeSalata s tunom, jajima i špinatom15 min12345
-
DesertiŠtrudla s višnjama i čokoladom50 min12345
-
DesertiBrzi kolač sa šljivama40 min12345