Obrnuti kolač od marelice s kremom od amaretta

Obrnuti kolač od marelice s kremom od amaretta

Obrnuti kolač od marelice s kremom od amaretta
  • Objavljeno: Srijeda, 28.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Obrnuti kolač s fantastičnom ljetnom kremom može se raditi s marelicama, breskvama ili nektarinama, a okus voća u kombinaciji s likerom izvrsno osvježava u sparnim danima.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 6 marelica, breskvi (ili nektarina)
  • 275 g maslaca, neslanog (150 za tijesto i 125 za glazuru)
  • 300 g smeđeg šećera (200 za tijesto, 100 za glazuru)
  • 3 velika jaja
  • 200 g brašna
  • 75 g mljevenih badema
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 125 g kiselog vrhnja

Za amaretto kremu

  • 200 g mascarponea
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice amaretto likera

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 160ºC. Stavite maslac i šećer u malu posudu i lagano zagrijte dok se šećer ne otopi. Pustite da krčka 2-3 minute, redovito miješajući dok se ne karamelizira – počne zgušnjavati i dobivati ​​tamniju boju.
  2. Glazuru ulijte u pripremljeni nauljeni kalup za torte promjera 23 cm i ostavite da se hladi 20 minuta. Na ohlađenu smjesu rasporedite marelice, koje ste prethodno oprali i prepolovili, tako da prerezana strana bude okrenuta prema dolje.
  3. U posudu stavite sastojke za tijesto: 150 g maslaca, 200 g šećera, jaja, brašno, bademe, prašak za pecivo i 125 g kiselog vrhnja. Sve sastojke izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu polako žlicom stavljajte u kalup, lagano šireći, da ne pomakne marelice. Sve skupa pecite 35-40 minuta dok se kolač ne stegne na dodir ili provjerite čačkalicom.
  4. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite u limu 5 minuta. Stavite veliku drvenu dasku na vrh kalupa za torte i vrlo pažljivo okrenite lim naopačke dok torta ne „ispadne“ i sačekajte da se tijesto potpuno ohladi.
  5. U međuvremenu stavite sve sastojke za kremu u posudu i miješajte mikserom dok se ne zgusne. Gotovu kremu prekrijte i ohladite, dok ne bude spremna za posluživanje.
  6. Ohlađeni kolač narežite na klinove i poslužite preliven s kremom od amaretta ili kremu stavite sa strane. Ukrasite po želji.

Napomena

U receptu ne morate koristiti bijelo brašno ako imate intoleranciju na gluten, ali uzmite u obzir da se bez njega neće dobro povezati sastojci i tijesto se može mrviti.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti